Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Groenlof met spekjes, âlde Fryske kaas, lente-ui, zure room en veldsla

Varken

  • Totale tijd minuten
Witlof met ham en kaas | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 800 gram aardappelen
  • 1 stuks groenlof
  • 4 stengels lente-ui
  • 300 gram spekjes
  • 150 gram âlde Fryske kaas
  • 125 ml zure room
  • 75 gram veldsla

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl suiker
  • 1 kneepje citroensap (uit flesje)
  • snufje nootmuskaat
  • simpele vinaigrette, naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Zet een pan met een laagje water met zout op voor de aardappels. Was de aardappels en snij in kleine stukjes van ca. 2 cm (met schil). Kook in ca. 10 minuten beetgaar.
  3. Snij het kontje van de groenlof. Haal als je helemaal geen bitter wil het hart eruit. Snij in kwarten en dan in reepjes.
  4. Verwarm in een hapjespan wat olie en bak de spekjes uit. Hak de knoflook fijn en voeg samen met de groenlof toe. Laat onder af en toe roeren ca. 5 minuten sudderen tot beetgaar.
  5. Snij de lente-ui in ringetjes.
  6. Breng de groenlof als deze geslonken is op smaak met peper, de suiker en een kneepje citroensap. Roer de lente-ui en de aardappel erdoorheen.
  7. Rasp de kaas. Meng in een bakje de helft (!) van de geraspte kaas met de zure room en een snufje nootmuskaat. Roer dit door de warme groenlof heen.
  8. Doe het geheel in een ovenschaal. Strooi de rest van de kaas eroverheen en zet gedurende 10 minuten in de oven zodat er een korstje op komt. Zet evt. nog even de grill erbij aan.
  9. Maak de veldsla aan met een simpele vinaigrette, bijv. 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd, peper en zout. Serveer bij de ovenschotel.