Skip to main content

Ham-prei rolletjes uit de oven met krieltjes en een groene salade

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 320 g Ham
  • 4 stuk(s) Prei
  • 600 g Krieltjes
  • 160 g Geraspte kaas
  • 4 el Fijngehakte peterselie
  • 1 krop(pen) Sla
  • 40 g Boter
  • 40 g Bloem
  • 200 ml Melk
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan op met een laagje water en wat zout voor het blancheren van de prei.
  2. Snij de prei in net zoveel stukken als er plakjes ham zijn. Als het water kookt leg je de preirolletjes 10 minuten in het kokende water. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Maak de bechamel saus. Begin met het smelten van de boter in een steelpan, doe dit op een matig vuurtje. Laat de boter niet bruin worden. Wanneer de boter goed is gesmolten voeg je de bloem toe, roer dit goed door elkaar. Laat dit mengsel circa 30 seconden even sudderen voordat je de melk toevoegt.
  4. Voeg de melk toe en zet het vuur wat hoger. Blijf goed roeren tot het geheel goed bindt. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  5. Voeg wanneer het geheel begint te binden de geraspte kaas toe. De saus is klaar wanneer de kaas goed is gesmolten en deze lekker van smaak is. Ook hier is het van belang dat je goed blijft roeren! Als de saus te dik wordt, voeg je nog wat melk toe. Op het laatst voeg je aan de bechamelsaus de peterselie toe en breng op smaak met peper en zout (let op de kaas is ook al zout). Zet even apart.
  6. Haal de prei voorzichtig uit het water met een schuim spaan, leg in een vergiet en spoel af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken (schud ze wat heen en weer) en rol dan elk stukje prei in een plakje ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de bechamelsaus over de ham-preirolletjes, strooi er nog wat kaas overheen en zet de ovenschaal ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje op zit.
  7. Doe ondertussen de krieltjes in het kokende water van de prei en kook gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten tot de krieltjes gaar zijn. Maak een simpele vinaigrette van olie, azijn, mosterd, peper en zout voor de sla.
  8. Hak eventueel nog wat peterselie voor over de krieltjes. Dien de ham-prei rolletjes op met de gekookte krieltjes en de sla.