Skip to main content

Hartverwarmende rode linzensoep

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 g Peen
  • 1 stuk(s) Uien
  • 1 bakje(s) Specerijenmengsel
  • 200 g Rode linzen
  • 1 blikje(s) Tomatenstukjes
  • 2 stuk(s) Ciabatta
  • 150 ml Volle yoghurt
  • 1 krop(pen) Ijsbergsla
  • 1 stuk(s) Komkommer

In Huis

  • 1500 Groentebouillon
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • tl Chilipoeder
  • tl Paprikapoeder
  • naar smaak Peper en zout
  • naar smaak Vinaigrette
  • naar smaak Olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. In het specerijenmengsel zit: 1/4 tl chilipoeder, 1/2 tl kurkuma, 1,5 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder en 1 tl komijnpoeder
  2. 1. Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon. Was en/of schil de peen en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui.
  3. 2. Doe olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het de specerijen zachtjes aan (niet laten verbranden!) en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig is, voeg je de peen en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, ca 3 min.
  4. 3. Spoel de linzen af. Voeg als de peen een beetje zacht is geworden de tomatenstukjes en de linzen toe, samen met ca. 3/4 van de bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Roer regelmatig, want linzen zakken naar de bodem.
  5. 4. Bak in 8-10 minuten de ciabattas af in de oven. Maak intussen de yoghurtsaus. Voeg de yoghurt samen met flink peper, zout en de chilipoeder (naar smaak, meer of minder. Als je het weglaat doe dan wat meer paprika poeder).
  6. 5. Maak een simpele salade met de ijsbergsla en de komkommer. Snij in repen, was met behulp van een slacentrifuge en maak aan met een vinaigrette van 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en een beetje suiker, peper en zout.
  7. 6. Als de linzen en peen gaar zijn kan je er voor kiezen een paar keer de staafmixer aan te zetten in de soep zodat deze deels glad wordt. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  8. 7. Serveer de soep met een lepel van de yoghurt en de ciabatta.