Skip to main content

Hartverwarmende Rode linzensoep

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 g Bospeen
  • 400 g Tomaten
  • 1 stuk(s) Uien
  • 200 g Rode linzen
  • 2 stuk(s) Ciabatta
  • 200 ml Zure room
  • 1 krop(pen) Little gem sla

In Huis

  • 1500 ml Groentebouillon
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuk(s) Citroen
  • tl Chilipoeder
  • 1 tl Kurkumapoeder
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 1 tl Gemberpoeder
  • naar smaak Peper en zout
  • 1 tl Komijnpoeder
  • naar smaak Vinaigrette
  • 4 el Olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon. Was en/of schil de peen en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Snij de tomaten in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Doe olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit depaprikapoeder, de komijn, het gemberpoeder en de kurkuma zachtjes aan en voeg als de geuren vrij komen de ui toe.
  2. Als de ui een beetje glazig is, voeg je de peen en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, ca 3 min. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt. Spoel de linzen af in een zeef. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg als de peen een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ca. 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden).Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.
  3. Bak in 8-10 minuten de ciabattas af in de oven. Maak ondertussen de zure room saus. Rasp de citroen. Voeg de helft van de rasp bij de zure room, samen met flink peper, zout en de chilipoeder (naar smaak, meer of minder. Als je het weglaat doe dan wat meer paprika poeder).
  4. Maak een simpele salade met de little gem. Snij in repen, was met behulp van een slacentrifuge en maak aan met een vinaigrette van 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en een beetje suiker, peper en zout.
  5. Als de linzen en peen gaar zijn kan je er voor kiezen een paar keer de staafmixer aan te zetten in de soep zodat deze deels glad wordt. Pers een halve citroen uit en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper. Serveer de soep met een lepel zure room, evt nog wat citroenrasp en dunne plakjes ciabatta met een schaaltje olijfolie om in te dopen.