Skip to main content

Hartverwarmende rode linzensoep met broodje en uienchutney van Potverdorie

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks rode ui
  • 250 gram winterpeen
  • 1 bakje specerijenmengsel
  • 200 gram rode linzen
  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 4 stuks desem pistolet
  • 150 ml yoghurt
  • 2 kropjes little gem sla
  • 2 stuks roodlof
  • naar smaak Potverdorie uienchutney

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1.5 liter kokend water
  • 3 blokjes groentebouillon
  • 0.25 tl chilipoeder
  • 0.5 tl paprikapoeder
  • naar smaak vinaigrette
  • naar smaak citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de ui. Doe wat olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit de ui zachtjes aan.
  2. Schil de peen en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Hak de knoflook fijn.
  3. Zet de waterkoker aan, met de aangegeven hoeveelheid water.
  4. Voeg als de ui glazig is de specerijen toe en bak even mee. Voeg de peen en knoflook toe en fruit op laag vuur nog ca 3 min mee.
  5. Spoel de linzen af. Voeg de tomatenstukjes en de linzen bij de ui en peen, samen met ca. 3/4 van het kokende water en om te beginnen 2/3 van de bouillonblokjes (verkruimeld). Bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden. Breng de soep aan de kook en draai het vuur laag. Laat 25 minuten afgedekt pruttelen. Roer regelmatig, want linzen zakken naar de bodem en kunnen zo aanbranden.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak in 6-8 minuten de broodjes af. Maak intussen de yoghurtsaus. Roer peper, zout, chilipoeder (meer of minder naar smaak) en paprikapoeder door de yoghurt.
  7. Maak de salade. Snij de sla in repen en de roodlof in ringen. Maak aan met een vinaigrette naar keuzen (bijv. 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd, een beetje suiker, peper en zout).
  8. Als de linzen en groenten gaar zijn kan je er voor kiezen een paar keer de staafmixer er in te zetten zodat de soep deels glad wordt. Breng de soep op smaak met peper en zout en een kneepje citroensap (mag uit een flesje).
  9. Serveer de soep met een lepel van de yoghurt, de salade en de ciabatta met uienchutney.
  10. Goed om te weten: In het specerijenmengsel zit: 1/4 tl chilipoeder, 1/2 tl kurkuma, 1,5 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder en 1 tl komijnpoeder.