Skip to main content

Hartverwarmende rode linzensoep met broodje uienchutney en sla

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 g Peen
  • 1 stuk(s) Uien
  • 1 bakje(s) Specerijenmengsel
  • 200 g Rode linzen
  • 1 blikje(s) Tomatenstukjes
  • 4 stuk(s) Puntbroodje
  • 150 ml Volle yoghurt
  • 2 krop(pen) Romaine sla
  • naar smaak Uien chutney

In Huis

  • 3 blokje(s) Groentebouillon
  • 2 liter Kokend water
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • tl Chilipoeder
  • tl Paprikapoeder
  • naar smaak Peper en zout
  • naar smaak Vinaigrette
  • naar smaak Olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak Citroensap (uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Let op je hebt vaker uienchutney nodig deze week en de Gemakskrat ook vaker yoghurt.
  2. In het specerijenmengsel zit: 1/4 tl chilipoeder, 1/2 tl kurkuma, 1,5 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder en 1 tl komijnpoeder
  3. 1. Bereid de bouillon voor in een pan. Was en/of schil de peen en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui.
  4. 2. Doe de olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit de ui. Voeg als deze en beetje glazig is de specerijen toe en bak even mee. Voeg de peen en de knoflook toe en fruit op laag vuur nog ca 3 min mee.
  5. 3. Spoel de linzen af. Voeg de tomatenstukjes en de linzen bij de ui en peen, samen met ca. 3/4 van de bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Roer regelmatig, want linzen zakken naar de bodem en kunnen zo aanbranden.
  6. 4. Verwarm de oven voor en bak in 8-10 minuten de broodjes af. Maak intussen de yoghurtsaus. Voeg de yoghurt samen met flink peper, zout en de chilipoeder en paprikapoeder (naar smaak, meer of minder. Als je het weglaat ivm kinderen bijvoorbeeld, doe dan wat meer paprikapoeder).
  7. 5. Maak een simpele salade. Snij de sla in repen en maak aan met een vinaigrette van 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd en een beetje suiker, peper en zout.
  8. 6. Als de linzen en peen gaar zijn kan je er voor kiezen een paar keer de staafmixer er in te zetten zodat de soep deels glad wordt. Breng de soep op smaak met peper en zout en een kneepje citroensap (mag ook uit een flesje).
  9. 7. Serveer de soep met een lepel van de yoghurt, de salade en de ciabatta met uienchutney.