Skip to main content

Haschich parmentier (Shepherd’s pie op zijn Frans) met snijbiet en wilde venkelsla

Rund, Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Agria aardappels
  • 250 gram meiraap
  • 1 rode ui
  • 1 tl venkelzaad
  • 400 gram venkelgehakt (uit worstjes)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 gram snijbiet
  • 100 gram Alde Fryske kaas
  • 0.50 venkel
  • 0.50 zakje gemengde sla
  • naar smaak wilde venkel

In Huis

  • om te bakken olie
  • 1 tl zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie extra vierge (voor de dressing)
  • naar smaak suiker
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en de meiraap en snij in blokjes (meiraap wat kleiner dan de aardappel). Zet op in een laagje water en kook gaar in ca. 15 minuten.
  2. Snipper de ui. Fruit in wat olie in een koekenpan. Voeg als de ui een beetje glazig begint te worden het zout (1tl bij 4p) toe. Dit haalt het vocht uit de ui waardoor deze extra smaakvol wordt. Dit zout zal straks ook het gehakt op smaak brengen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden samen met de grill.
  4. Hak de knoflook fijn en voeg bij de ui, samen met het venkelzaad. Haal het venkelgehakt uit de worstjes en voeg bij de ui als deze goed glazig is. Bak het gehakt rul. Maak een ruimte in het midden en bak daar de tomatenpuree een minuutje mee zodat het zuur er wat af gaat.
  5. Meng de tomatenpuree goed door het gehakt en voeg peper uit de molen toe. Vet een ovenschaal in en bedek met het gehakt.
  6. Spoel de snijbietbladeren af. Snij de steel in stukjes en het blad in repen. Roerbak (in delen) in de pan van het gehakt tot ze is geslonken. Breng op smaak met peper en zout en verdeel over het gehakt.
  7. Giet de aardappel en meiraap af als deze gaar zijn, laat een beetje kookvocht zitten. Stamp grof. Maak smeuïg met wat olijfolie (extra vierge) en breng op smaak met peper (de kaas zal het zout geven). Verdeel over de snijbiet. Rasp zoveel kaas erover als je lekker vindt (meng eventueel met wat paneermeel als je dat hebt). Zet ca. 10 minuten in de oven tot er een bruin korstje op zit.
  8. Maak de venkelsalade. Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd, peper, zout en een beetje suiker of honing naar smaak. Halveer de venkel en verwijder het hart. Snij in hele dunne plakjes of reepjes en meng bij de dressing.
  9. Was de gemengde sla. Knip de wilde venkel fijn. Meng beide voorzichtig bij de venkel. Serveer bij de ovenschotel.