Hele romanesco uit de oven met varkenslapjes en gebakken aardappeltjes

Varken

  • Totale tijd 120 minuten
Romanesco met varkenslapjes | Maaltijdboxen recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 el hazelnootolie
  • 1 stuks romanesco bloemkool
  • 600 gram Frieslander aardappelen
  • 2 takjes tijm
  • 4 stuks varkenslapjes

In Huis

  • 45 gram boter
  • 1 el sinaasappelrasp
  • olie om te bakken
  • boter om te bakken (optioneel)
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 tl bruine basterdsuiker
icon package

Recept stappen

  1. NB. Laat de varkenslapjes echt goed op kamertemperatuur komen, liefst al twee uur voor het koken uit de koeling halen!
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een ruime pan (waar de romanesco helemaal in past) met gezouten water op.
  3. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de hazelnootolie er bij zodra deze is gesmolten en draai het vuur uit.
  4. Snij de grotere bladeren van de romanesco af tot ongeveer 5 cm en laat het kontje zitten. Kook de romanesco op zijn kop voor ongeveer 7 minuten. Haal hem uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken en iets afkoelen in een vergiet. Zet hem vervolgens met de punt omhoog op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal. Laat de pan met water staan.
  5. Smeer de romanesco in met het boter-oliemengsel en bestrooi met wat zout. Zet in de oven voor 1.5 tot 2 uur. Besmeer hem ondertussen 5 à 6 keer met het mengsel voordat hij gaar is. Hij hoort bruinig aan de buitenkant te zijn en is gaar als je er met een vork in kunt prikken.
  6. Schrob de aardappelen schoon en halveer ze. Doe ze in de pan met gezouten water en kook vanaf dat het water kookt in ca. 10 minuten beetgaar.
  7. Rasp de schil van de sinaasappel en ris de tijm. Verwarm olie in een koekenpan en bak daarin op laag vuur de sinaasappelrasp en tijm in een minuutje knapperig. Schep uit de pan en zet weg.
  8. Giet de aardappelen af en spoel koud af. Snij in stukken. Bak ze in een grote koekenpan op hoog vuur, in een ruime hoeveelheid goed hete olie bruin en krokant. Schud de pan af en toe om.
  9. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Bak in wat olie (en/of boter) op hoog vuur een paar minuten per kant bruin. Pers intussen de sinaasappel uit.
  10. Haal het vlees uit de pan en doe het sinaasappelsap, de bruine basterdsuiker en de gebakken rasp en tijm in de pan. Kook in tot een saus. Leg het vlees terug in de pan en warm goed door. Serveer met de hele romanesco en de gebakken aardappeltjes.