Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Herfstsalade van witlof, pompoen, champignons en linzen

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Herfstsalade van witlof, pompoen, champignons en linzen | Maatijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks flespompoen
  • 1 stuks rode ui
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 2 stronkjes witlof
  • 2 el peterselie

In Huis

  • 0.5 tl chilivlokken
  • om te bakken olie
  • 200 gram Beluga- of de Puylinzen
  • 1 stuks laurierblaadje
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 0.5 el sesamolie
  • 1 el (cider)azijn
  • 0.5 el azijn
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 0.5 tl mosterd
  • 0.5 tl honing
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pannetje met water op voor de linzen. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snij dan in halve manen van ca. 1 cm dik. De schil kun je eventueel verwijderen na het roosteren (gaat dan makkelijker). Bestrooi de stukken pompoen met zout en chilivlokken, en hussel met olie om te bakken. Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 min gaar.
  2. Spoel de linzen schoon. Voeg als het water kookt de linzen en het laurierblaadje toe. Kook de linzen in 20 tot 30 min gaar. Giet af en voeg zout naar smaak toe.
  3. Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit de ui. Snij ondertussen grotere exemplaren van de champignons in tweeën, of vieren. Voeg de champignons toe en bak 3 à 4 minuten op hoog vuur. Zorg dat de paddenstoelen bite houden. Voeg op het laatst de knoflook toe en bak even mee op middelhoog vuur. Zet het vuur uit. Voeg de linzen en de pompoen toe aan de paddenstoelen. Voeg de sojasaus, sesamolie en azijn toe en meng goed. Proef en breng op smaak met zout en peper, eventueel een kneep citroensap (uit een flesje).
  4. Snij de witlof in kwarten en verwijder de harde kern. Maak in een slakom een dressing van de azijn, olijfolie extra vierge, theelepel mosterd, honing, zout en peper en hussel de lofblaadjes door de dressing.
  5. Verspreid de lofblaadjes over een grote schaal. Leg daar de linzen, paddenstoelen en pompoen op. Garneer met de peterselie.
  6. Eet eventueel met een snee geroosterd landbrood.