Skip to main content

Hertenstoofvlees gegaard in bier met pastinaak-aardappel-mizunastamp

Wild

  • Totale tijd 180 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram hertenstoofvlees
  • 2 stuks ui
  • 200 gram gemengde paddenstoelen (optioneel)
  • 300 gram pastinaak
  • 700 gram Frieslander aardappelen
  • 75 gram mizuna

In Huis

  • om te bestrooien bloem
  • om te bakken olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 ml bier (donker)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 20 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • 200 ml water
icon package

Recept stappen

  1. Snij het vlees in gelijke grove stukken. Strooi er een beetje zout en peper over, bestuif met bloem en zorg dat alle stukjes aan alle kanten goed bedekt zijn.
  2. Braad het vlees in 2 eetlepels olijfolie op hoog vuur bruin in een braadpan. Doe niet teveel tegelijk! Schep het uit de pan als het mooi bruin is.
  3. Snij de uien in grove stukjes en bak ze aan in dezelfde braadpan met eventueel nog een eetlepel olijfolie, ongeveer 7 minuten, tot ze lichtbruin en zacht zijn geworden.
  4. Hak eventueel nog wat gemengde paddenstoelen en voeg die samen met twee gehakte knoflooktenen toe, laat dit 1 minuut meebakken. Doe dan het vlees met het vocht terug in de braadpan. Giet het flesje bier erbij, zodat het vlees net onderstaat.
  5. Voeg vervolgens naar smaak zout en versgemalen peper, een half bouillonblokje, de takjes tijm en de helft van de laurierbladeren toe en roer alles door elkaar.
  6. Breng aan de kook. Zodra het begint te koken, zet je de pan op het kleinste pitje en laat drie uur op een laag vuur stoven met de deksel erop.
  7. Snij ondertussen de pastinaak in blokjes van 2 cm. Schil de aardappels en snij in even grote stukken. Hak de knoflook fijn.
  8. Verwarm in een flinke soeppan met dikke bodem de boter. Voeg pastinaak en aardappel toe. Bak een paar minuutjes al roerend (zonder te laten verkleuren). Roer 1 gehakte knoflookteen erdoor en voeg de andere helft van de laurierbladeren toe. Laat met de deksel een minuut of 10 zachtjes (!) stoven. Voeg dan de melk, het water en wat zout toe, breng aan de kook en laat met deksel nog 10-15 minuten koken tot echt goed gaar.
  9. Check of de pastinaak en aardappel gaar zijn. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Haal de laurierblaadjes eruit! Stamp fijn en voeg tot de gewenste smeuïgheid weer vocht toe. Roer de mizuna erdoor en laat wat slinken op een laag vuurtje.
  10. Maak op smaak met peper en zout en serveer met het hertenstoofvlees.