Skip to main content

Hertenstoofvlees met gnocchi en preigratin

Wild

  • Totale tijd 240 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) ui groot
  • 2 teentje(s) knoflook
  • 80 g ontbijtspek
  • 500 g hertenstoofvlees
  • 1 doosje(s) champignons

In Huis

  • 140 g boter
  • 1 tl gehakte rozemarijnblaadjes
  • naar smaak peper en zout
  • 4 el azijn
  • 100 ml rode wijn
  • 750 ml runderbouillon
  • 2 stuk(s) kruidnagel
  • 1 snufje(s) pimentpoeder
  • 1 stuk(s) laurier
  • 4 stukje(s) jeneverbessen
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd het spek in blokjes. Hak de peterselie fijn.
  2. Verhit de helft van de boter in een grote braadpan met dikke bodem. Bak hierin het spek lichtbruin. Voeg ui, knoflook en rozemarijnblaadjes toe en bak ongeveer 5 minuten mee tot de ui zacht wordt. Breng op smaak met peper.
  3. Bak in een koekenpan op hoog vuur het hertenvlees rondom bruin in de rest van de boter. Dit duurt ca. 10 minuten.
  4. Voeg het hertenvlees toe aan het uien-spekmengsel in de grote pan. Draai het vuur hoog en voeg de azijn toe. Kook in tot het vocht dik en stroperig wordt. Voeg dan de rode wijn toe. Kook weer in tot het stroperig wordt.
  5. Breng de bouillon in een aparte pan aan de kook. Voeg dan de ¾ van de hete bouillon toe aan het hert en de groenten. Kruid met de kruidnagels, het piment, het laurierblad en de jeneverbessen en doe het deksel op de pan. Stoof 3 uur op laag vuur. Roer af en toe en voeg een beetje hete bouillon toe als dat nodig is.
  6. Voeg na een uur de champignons toe en roer er de Marsala en de peterselie door. Laat nog 20 minuten sudderen. Let op dat het niet aanbrandt. Check of het vlees gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Maak terwijl het vlees suddert de preigratin.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de stronkjes en de harde donkergroene bladeren van de prei. Snijd de bovenkanten netjes bij en snijd de preien in stukken van ca. 7 cm. Spoel de preien schoon onder stromend water. Kook ze in water met wat zout, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaar. Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  9. Maak een roux voor de kaassaus. Verhit de boter in een klein pannetje. Roer de bloem erdoor zodat je een bal krijgt. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot een gladde saus. Voeg de kaas toe en laat deze helemaal smelten in de saus. Laat ca. 1 minuutje garen op heel laag vuur. Roer af en toe zodat de saus niet aanbrandt. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Leg de preien tegen elkaar aan in de ingevette ovenschaal. Schenk de saus over de preirolletjes. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak in ca. 20 minuten goudbruin.
  11. Serveer de prei met de hertenstoof en gnocchi of aardappelpuree of gekookte aardappelen.