Skip to main content

Hertenvlees gegaard in Bier van Brouwerij t IJ, met knolselderijpuree en waspeen

Wild

  • Totale tijd 180 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g hertenstoofvlees
  • 2 el bloem
  • 2 stuk(s) ui groot
  • 1 flesje(s) bruin bier
  • 1 sneetje(s) boterham
  • 800 g regenboogpeen
  • 600 g knolselderij
  • 2 stuk(s) victoria aardappelen

In Huis

  • naar smaak peper en zout
  • om te bakken olijfolie
  • 3 teentje(s) knoflook
  • 1 blokje(s) runderbouillon
  • 2 takje(s) tijm
  • 2 blaadje(s) laurier
  • naar smaak grove mosterd
  • 40 g boter
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl citroensap
  • 250 ml melk
icon package

Recept stappen

  1. Snijd het vlees in gelijke grove stukken. Strooi er een beetje zout en peper over, bestuif met bloem en zorg dat alle stukjes aan alle kanten goed bedekt zijn.
  2. Braad het vlees in 2 eetlepels olijfolie op hoog vuur bruin in een braadpan. Doe niet teveel tegelijk! Schep het uit de pan als het mooi bruin is.
  3. Snijd de uien in grove stukjes en bak ze aan in dezelfde braadpan met eventueel nog een eetlepel olijfolie, ongeveer 7 minuten, tot ze lichtbruin en zacht zijn geworden.
  4. Voeg de knoflooktenen toe en laat dit 1 minuut meebakken. Doe dan het vlees met het vocht terug in de braadpan. Giet het flesje bier erbij, zodat het vlees net onderstaat.
  5. Voeg vervolgens het zout en versgemalen peper, een half bouillonblokje, de takjes tijm en de laurierbladeren toe en roer alles door elkaar.
  6. Leg de met mosterd besmeerde boterham met de besmeerde kant naar beneden op het vlees.
  7. Breng aan de kook. Zodra het begint te koken, zet je de pan op het kleinste pitje en laat drie uur op een laag vuur stoven met de deksel erop.
  8. Schil ondertussen de wortels. Snij de dikste wortels doormidden en daarna alle wortels in plakjes van circa 1cm.
  9. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en smelt daarin 40 gram boter. Voeg dan de wortels toe en 1tl tijm. Roer goed om zodat alle wortels bedekt zijn met boter en voeg dan 1 tl citroensap toe en wat zout. Dek af met een deksel en stoof gaar in circa 20 minuten.
  10. Snij het loof van de knolselderij en snij het vuil en de evt. lelijke plekken eraf met een groot mes. Spoel goed af. Bewaar het loof!
  11. Snij de knolselderij in plakken en dan in blokken. Schil de aardappels en snij in net zulke blokken.
  12. Zet een pan op het vuur met een klontje boter. Fruit de knolselderij en de aardappel al roerend even aan, zodat alles is bedekt met boter.
  13. Voeg dan 250 ml melk en wat zout en peper toe. Kook in circa 15 minuten gaar.
  14. Snij ook even wat van het loof heel fijn voor de garnering straks.
  15. Giet de knolselderij en aardappels af, maar bewaar de melk. Stamp de knolselderij en aardappels fijn. Voeg net zo vaak scheutjes melk toe tot je een mooie smeuige puree hebt. Je kunt er ook nog even de staafmixer in zetten voor een volledig gladde puree.
  16. Verwijder de takjes tijm en de laurierbladeren uit de braadpan. Roer het vochtige brood door de saus zodat er geen grote stukken meer overblijven. Gebruik een spatel om alle aangebakken stukken van de bodem van de pan los te krijgen.
  17. Serveer de knolselderijpuree met de wortels en de hertenstoof en maak af met wat bladselderij.