Skip to main content

Hollandse risotto van parelgort met knolselderij, salie en Dartelaar geitenkaas, met een salade van raapsteel en yacon

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks ui
  • 250 gram peen
  • 400 gram knolselderij
  • 300 gram parelgort
  • 1.5 bosje raapsteel
  • 100 gram yaconwortel
  • 15 gram salie
  • 120 gram Dartelaar geitenkaas

In Huis

  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 klontje boter
icon package

Recept stappen

  1. Zet de aangegeven hoeveelheid water op met de bouillonblokjes.
  2. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een (afdekbare) pan met dikke bodem. Schil de peen, snij 2/3 in blokjes van max 1 cm en rasp de rest. Voeg de blokjes bij de ui. Schil de knolselderij. Snij eerst in dunne plakken en dan in blokjes van max 1 cm. Voeg bij de wortel en ui. Hak de knoflook en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout
  3. Voeg de parelgort toe en bak 1 min mee. Voeg 2/3 van de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat 25-30 min zachtjes pruttelen totdat de parelgort gaar is; hij blijft een goeie bite houden! Laat de parelgort niet helemaal droog koken, hij moet een beetje nat en smeuïg blijven; gebruik zo nodig wat van de achtergehouden bouillon.
  4. Snij de steeltjes van de raapsteel in stukjes en roer door de risotto. Doe de overgebleven blaadjes van de raapsteel in een schaal. Voeg de achtergehouden wortelrasp toe. Schil de yacon, snij in luciferformaat en voeg toe. Ook hier kan wat fijngesneden Chinese kool bij als je die nog over hebt :)
  5. Maak een dressing van de mosterd, honing, witte wijnazijn en olijfolie. Meng door de salade.
  6. Bak de salieblaadjes in een goede klont boter knapperig in een koekenpannetje. Rasp de kaas.
  7. Schep 2/3 van de kaas door de (nog smeuïge) parelgort. Laat iedereen zelf salieblaadjes en nog wat kaas over het bord strooien.
  8. Als je yacon over houdt deze week, eet het dan in blokjes in de yoghurt met een beetje honing en wat walnoten...heerlijk! Nog een tip: je hebt extra kaas gekregen deze week :) Geniet ervan!