Skip to main content

Hollandse spruitjes ovenschotel

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Aardappelen
  • 800 g Spruiten
  • 200 g Winterpeen
  • 2 bakje(s) Champignons
  • 3 stuk(s) Sjalot
  • 20 g Panko broodkruim
  • 150 g Geraspte kaas

In Huis

  • 500 ml Water
  • 1 blokje(s) Groentebouillon
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • om te bakken Olie
  • naar smaak Peper en zout
  • naar smaak Nootmuskaat
  • naar smaak Boter
  • naar smaak Melk
  • naar smaak Mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen, snij in stukken en kook in water met zout in ca. 15 minuten gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Breng een pan met water en een bouillonblokje aan de kook voor het koken van de peen en spruiten straks. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Schil de peen, snij in de lengte doormidden en dan in plakjes. Kook peen en spruitjes samen in ca. 7 minuten beetgaar (vanaf dat het water weer kookt).
  4. Halveer de champignons, snipper de sjalotjes en hak de knoflook. Bak de sjalotjes en de champignons in een koekenpan in wat boter of olie tot ze zacht zijn. Voeg op het laatst de knoflook toe, roer even om en breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet en spoel de groenten af met koud water zodat de spruiten mooi groen blijven. Doe ze over in een ingevette ovenschaal, bestrooi met wat peper en zout en nootmuskaat. Voeg de champignons en sjalotjes ook toe. Giet de aardappelen af en stamp tot een lekkere smeuige puree met boter en melk. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg eventueel een lik mosterd toe.
  6. Verdeel de puree over de groenten en strooi de kaas en het broodkruim erover.
  7. Laat het gerecht in circa 10 minuten in de voorverwarmde oven gratineren.