Iraanse geroosterde aubergine met amandelen, munt-yoghurt en salade Shirazi

Vegetarisch

  • Totale tijd 45-50 minuten
Iraanse geroosterde aubergine met munt-yoghurt, amandelen en salade Shirazi | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 bakje Iraanse specerijenmix
  • 3 stuks aubergine
  • 1 stuks witte ui
  • 1 potje kikkererwten
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 40 gram amandelen
  • 2 el munt blaadjes
  • 0.5 stuks rode ui
  • 1 stuks komkommer
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 3 el peterselie

In Huis

  • 8 el (milde) olie
  • 4 el citroensap (uit een flesje)
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 teentje knoflook
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bereid de marinade voor: doe de (milde) olie, specerijen en helft(!) van het citroensap in een ruime mengkom.
  3. Snij de aubergine in blokjes van ca. 1,5 cm. Snij de witte ui in partjes. Giet de kikkererwten af. Voeg alles samen bij de marinade en meng goed . Laat het even marineren als je de tijd heb, zo niet dan kan het de oven in als deze is voorverwarmd. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 25 minuten gaar.
  4. Breng de rijst met iets meer dan een dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 25 minuten (zachtjes!) gaar en droog koken, liefst m.b.v. een vlamverdeler.
  5. Hak de amandelen grof. Bak zachtjes in een droog koekenpannetje tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen op een bordje.
  6. Maak intussen de salade Shirazi. Hak de munt fijn. Maak in een mengkom een dressing van de rest van het citroensap, olijfolie extra vierge en helft(!) van de munt. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Snipper de rode ui heel fijn, meng alvast door de dressing. Schil de komkommer, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij in kleine blokjes van 0,5 cm. Snij de tomaatjes in kleine stukjes. Let op: de ingrediënten moeten echt klein gesneden worden! Mix goed met de dressing.
  8. Doe de yoghurt met de rest van de munt in een kommetje. Knijp de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Hak de peterselie fijn.
  10. Bestrooi de geroosterde aubergine met de peterselie en amandelen. Serveer met de munt-yoghurt en de salade Shirazi.
  11. Goed te weten: In het specerijenbakje voor 4 personen zit: 1 tl kardemompoeder, 1,5 tl komijnpoeder, 1,5 tl kurkumapoeder, 0,5 tl zout en 1/8 tl chilipoeder. In het 2p bakje zit de helft.