Skip to main content

Japanse groene asperges met snijbiet, sesam, gebakken rijst en ei

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram volkoren basmatirijst
  • 4 eieren
  • 300 gram peen
  • 300 gram snijbiet
  • 600 gram groene asperges
  • 2 el sesamzaadjes

In Huis

  • zonnebloemolie om te bakken
  • 4 el sojasaus
  • 2 el witte wijzazijn
  • 4 el zonnebloemolie (voor de dressing)
  • 1 el vissaus
icon package

Recept stappen

  1. Zet 75 gram rijst pp op in 150 ml water pp voeg zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur zacht en laat in ca. 20 minuten zachtjes (eventueel met behulp van een vlamverdeler) gaar en droog koken.
  2. Kluts de eieren los met wat peper en zout. Verhit olie in een wok of hapjespan en bak het ei tot roerei. Zet het vuur uit voordat het ei helemaal gestold is; schep over op een bord en zet apart.
  3. Zet een pan water op voor de asperges. Schil de peen en snij of schaaf (met een kaasschaaf) in dunne plakjes. Snij de amsoi in repen en was met behulp van een slacentrifuge.
  4. Meng intussen de helft van de sojasaus, de witte wijnazijn, zonnebloemolie en peper en zout in een kommetje. Snij de harde onderkanten van de asperges. Kook in 6 à 7 minuten beetgaar. Giet af en dep droog met keukenpapier. Leg op een schaal en schenk de dressing erover.
  5. Verhit intussen wat zonnebloemolie in de wok of hapjespan en bak de peen in ca. 4 min beetgaar. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend met een spatel, zodat alle rijstkorrels los van elkaar komen. Voeg het ei en de snijbiet toe en roerbak het geheel op hoog vuur. Meng de andere helft van de sojasaus en de vissaus erbij (en evt een goeie scheut sake als je dat in huis hebt) en bak al roerend nog even mee. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en strooi over de asperges. Serveer met de gebakken rijst.
  7. Heb je sesamolie in huis? Gebruik deze dan ipv de zonnebloemolie bij de aspergedressing!