Japanse groene asperges met amsoi, sesam, gebakken rijst en scrambled tofu

Vegan

  • Totale tijd minuten
Japanse groene asperges met amsoi sesam gebakken rijst en scrambled tofu | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram peen
  • 300 gram amsoi
  • 400 gram groene asperges
  • 400 gram zijdentofu
  • 4 stuks lente-ui
  • 2 el sesamzaadjes

In Huis

  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 el zonnebloem- of sesamolie
  • 6 el sojasaus
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. NB Kook alvast alle rijst voor deze week en bewaar de rest in de ijskast. Verwarm de rest van de rijst kort voor de rijstsalade. Scheelt tijd en energie.
  2. Zet 75 gram rijst p.p. op in een ruim dubbele hoeveelheid water, voeg zout toe en breng aan de kook. Kook in 25-30 minuten op laag vuur gaar (eventueel met behulp van een vlamverdeler).
  3. Zet een pan water op voor de asperges. Schil de peen en snij of schaaf in hele dunne plakjes. Spoel de amsoi af. Gooievt. taaiere delen van de steel weg en snij de malsere delen in stukjes. Snij het blad in repen.
  4. Meng intussen de witte wijnazijn, zonnebloemolie (of sesamolie als je hebt) en 1/3e (!) van de sojasaus met peper in een kommetje. Verwijder het harde kontje van de asperges. Kook in 6 à 7 minuten beetgaar. Giet af en dep droog met keukenpapier. Leg op een schaal en schenk de dressing erover.
  5. Verhit intussen olie in een wok en bak de peen en amsoisteel in ca. 4 minuten beetgaar.
  6. Maak intussen de scrambled tofu. Maak de zijdentofu verpakking open en giet het overtollige vocht er voorzichtig uit. Snij de lente-ui in fijne ringetjes. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de lente-ui even aan. Voeg de tofu toe en schep om met een spatel, tot het warm is. Breng op smaak met 1/3e van de sojasaus, als je hebt een scheutje mirin of rijstazijn, en peper.
  7. Voeg de gare rijst bij de peen en amsoi en bak al omscheppend mee. Voeg het amsoiblad toe en roerbak het geheel op hoog vuur. Meng de laatste 1/3e van de sojasaus erdoor (en evt een goeie scheut saké of vegan vissaus als je dat in huis hebt) en bak al roerend nog even mee. Breng op smaak met peper en evt. zout.
  8. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en strooi over de asperges. Serveer met de gebakken rijst en scrambled tofu.