Skip to main content

Kalfsblinde vink met meiraapjes uit de oven en gegrilde dunne preitjes

Rund

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 meiraap
  • 4 dunne preien
  • om te bakken boter
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 zakje gemengde sla
  • 4 kalfsblinde vinken

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 tl provencaalse kruiden
  • 1 tl mosterd
  • 1 el azijn
  • 3 el olijfolie voor de dressing
  • om te bakken olie
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet je grootste pan met ca. 5 cm water en zout op om de meiraap en de prei straks in te blancheren.
  3. Schil de meirapen en snij in plakjes van ca. 0,5 cm.
  4. Snij alleen de worteltjes van de prei (zodat de prei bij elkaar blijft) en snij het groene loof eraf, zodanig dat de prei overdwars in je pan met water past. Kerf aan de groene kant een beetje in en spoel het zand eruit.
  5. Doe de meiraapjes en de prei bij het kokende water en breng weer aan de kook. Haal na ca. 5 min de prei eruit en spoel af met koud water, en zet apart. Laat de meiraapjes nog ca. 2 min. doorkoken en giet af in een vergiet.
  6. Halveer 1 teen knoflook en verwijder het loofje. Knijp uit boven de meiraapjes in het vergiet en voeg de olijfolie, peper, zout, en de Provencaalse kruiden toe. Hussel even goed om en verdeel de plakjes in een ovenschaal. Leg er een paar flinters boter op. Schuif gedurende 20 min in de oven. Zet de laatste 5 min de grillstand aan.
  7. Maak ondertussen een vinaigrette, door 1 teen knoflook fijn te malen in een vijzel of met een lepeltje in een kom. Voeg de mosterd, azijn en olijfolie voor de dressing toe. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Snij de tomaatjes in kwarten of plakjes en was de sla. Meng de vinaigrette erdoor in een grote kom.
  9. Smeer de preien in met een beetje olie. Zet een grillpan op het vuur en grill de preien mooi gestreept bruin.
  10. Verwarm in een koekenpan een klontje boter met wat olie en bak de blinde vinken om en om mooi bruin en net aan gaar. Het is kalfsvlees dus het mag, als je dat lekker vindt, ook een beetje rose blijven.
  11. Serveer de blinde vinken met de meiraapjes, gegrilde prei en de salade.
  12. Wijnsuggestie: Les Terrasses Saint Julien - Vignerons Catalans (Languedoc, Frankrijk).