Skip to main content

Kalfsgehaktbal met bright lights en aardappelpuree

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1000 g Aardappelen
  • 500 g Kalfsgehakt
  • 2 el Kervel
  • 1 stuk(s) Sjalot
  • 2 bos(sen) Bright light snijbieten

In Huis

  • 1 stuk(s) Knoflook gekneusd
  • 1 tl Zout
  • 1 stuk(s) Beschuit
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 1 klontje(s) Boter
  • Olie om te bakken
  • 1 stuk(s) Knoflook
  • 1 scheutje(s) Olijfolie (extra vierge)
  • 1 el Grove mosterd
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. NB. In de gehaktbal kan je ofwel een beschuitje en een eitje kneden, ofwel een boterham geweekt in wat melk.
  2. NB. Je hebt elders deze week ook nog flink wat kervel nodig! Schil de aardappels en snij in stukken.
  3. Zet ze samen met een gekneusde teen knoflook (in de schil laten) en wat zout op, en kook gaar in circa 10-15 minuten.
  4. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg het zout toe (1 tl bij 500 gram gehakt). Hak de kervel, snipper de sjalot en voeg toe samen met lekker wat peper. Doe nu een verkruimelde beschuit en een geklutst ei erbij, of een in melk geweekte boterham (wel even uitknijpen de boterham). Kneed alles goed door elkaar. Maak per persoon 1 gehaktbal.
  5. Verwarm in een braad-of koekenpan een klont boter en een scheutje olijfolie. Als de boter niet meer schuimt en bruin begint te worden bak je de ballen rondom bruin. Laat daarna op zacht vuur verder garen, circa 10-15 minuten met deksel. Voeg indien nodig een eetlepel water toe.
  6. Snij de stelen van de snijbiet in stukjes, was en leg apart. Snij het blad van de snijbiet in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Hak een teentje knoflook fijn.
  7. Verhit wat olie in een wok of koekenpan en bak daarin een paar minuutjes de snijbietsteeltjes totdat ze wat zachter worden. Voeg de gehakte knoflook bij de snijbiet, hussel een keer om en voeg het blad toe. Schep een paar keer om en haal van het vuur als het genoeg geslonken is naar je smaak. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Verwijder alleen het schilletje van de knoflook uit de pan aardappels en stamp tot puree, samen met een flinke scheut olijfolie, de mosterd, peper en zout.
  9. Serveer de puree met de snijbiet en de gehaktballen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe om van het aanbaksel jus te maken.