Skip to main content

Kalfsgehaktbal met Oosterse amsoi-peen stamppot

Kalf

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1000 gram Nicola aardappelen
  • 400 gram peen
  • 2 stuks rode ui
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 350 gram amsoi
  • 4 stengels bleekselderij

In Huis

  • 3 el broodkruim of paneermeel
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram boter
  • olie om in te bakken
  • 1 tl kerriepoeder
  • scheutje melk (optioneel)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el ketjap
  • 1 el sojasaus
  • sambal of chilivlokken (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen en peen en snij in gelijke stukken van ca. 4 cm. Zet net onderwater, voeg zout toe en breng aan de kook. Zet de timer op 5 min als het water kookt.
  2. Pel en rasp 1 ui en de helft van de knoflook. Doe met het gehakt in een mengkom. Voeg het broodkruim toe met peper en zout naar smaak. Draai 4 tot 5 grote gehaktballen.
  3. Zet een braadpan op hoog vuur op met de helft van de boter en een scheutje olie. Braad als de boter begint te kleuren de gehaktballen rondom aan. Voeg daarna een eetlepel water per persoon toe en draai het vuur laag. Braad in 15-20 min gaar.
  4. Hak de andere helft knoflook fijn. Snij de andere ui in halve ringen. Voeg bij de gehaktballen als ze dichtgeschroeid zijn en laat zachtjes mee sudderen.
  5. Snij intussen de steel van de amsoi in plakjes en het blad in reepjes. Let op: echt stugge delen steel kan je beter niet gebruiken. Test dit door je nagel erin te zetten- gaat dat makkelijk, dan kan je het gewoon mee snijden. Leg als de aardappelen en peen ca. 5 min koken de amsoi erbovenop en laat gaar stomen in 5-10 min.
  6. Was de bleekselderij en snij in halve maantjes. Liefst malsere stelen die wat meer naar binnen zitten, want je eet ze rauw.
  7. Giet de aardappelen, peen en amsoi af. Vang wat kookwater op. Stamp samen met de andere helft van de boter en het kerriepoeder. Voeg een beetje kookwater, of als je dat in huis hebt, een scheutje melk toe om de stamp wat smeuïg te maken. Roer de bleekselderij door de stamppot en breng op smaak met zout en peper. Hou warm.
  8. Haal de ballen uit de pan en hou warm in aluminiumfolie.
  9. Blus de jus af met de witte wijnazijn, ketjap en sojasaus. Vind je de jus te dik? Voeg een scheutje water toe, begin met een eetlepel pp. Maak de jus eventueel nog wat pittiger met 1 tl sambal (bij 4p) of wat chilivlokjes.