Skip to main content

Kalfsgehaktballetjes met bietensalade, yoghurt-tahinsaus en aardappels uit de oven

Rund, Varken, Kalf

  • Totale tijd 90 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) lente-ui
  • 2 takje(s) munt
  • 2 bosje(s) bosbiet
  • 800 g Frieslander aardappelen
  • 400 g kalfsgehakt (of rund, varken)
  • 250 ml yoghurt

In Huis

  • 6 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 stuk(s) uien
  • 25 g peterselie
  • 3 teentje(s) knoflook
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl piment
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • om te bakken olie
  • 1 el tahin
  • 2 el citroensap
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Snij de lente-ui in halve ringetjes en hak de munt fijn.
  3. Was de bieten en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie. Leg op een ovenrek in het midden van de oven en rooster ze beetgaar in ca. 1uur afhankelijk van de grootte van de bietjes.
  4. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe in een ovenschaal. Schenk ca. 3 eetlepels olijfolie over de aardappels en schep goed door. Zet de ovenschaal met aardappeltjes (nadat de bieten ca. 20 min in de oven hebben gestaan) naast de bieten in de oven en bak de aardappels in ca. 40 min goudbruin. Bestrooi met wat zeezout.
  5. Snipper de ui en hak de peterselie fijn.
  6. Maak het gehakt terwijl de rest in de oven staat. Doe het gehakt met de ui, 1 teentje geperste knoflook, peterselie, kaneel, piment, zwarte peper en zout in een schaal en meng goed met je handen of een vork. Maak er dan kleine gehaktballetjes van, ongeveer de grote van een golfbal. Zet even koel weg om op te laten stijven.
  7. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om bruin en gaar.
  8. Maak in de tussentijd de yoghurt-tahinsaus. Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt, de tahin, 1 teentje geperste knoflook, 1el citroensap en wat zout. Zet koel weg tot gebruik.
  9. Haal de bietjes uit de oven, laat afkoelen en verwijder de schil. Snij ze in hapklare stukken en bestrooi met wat zout. Leg de bieten op een schaal. Maak een dressing door 3el olijfolie, 1el citroensap, 1 teentje geperste knoflook en wat peper en zout door elkaar te mengen. Sprenkel over de biet. Strooi er wat lente-ui en munt over.
  10. Serveer de kalfsgehaktballetjes en de bietjes met wat yoghurtsaus en de aardappeltjes.
  11. Wijnsuggestie: Costieres de Nimes Les Gres - Domaine de Poulvarel (Rhone, Frankrijk)