Skip to main content

Kalfsgehaktballetjes met geroosterde aubergine en linzen-tomatensaus

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 120 g Linzen Dupuis
  • 2 stuk(s) Aubergine
  • 2 takje(s) Tijm
  • 2 stuk(s) Banaansjalot
  • 250 g Peen
  • 2 stengel(s) Bleekselderij
  • 8 stuk(s) Rode tomaten
  • 3 el Bladpeterselie
  • 500 g Kalfsgehakt

In Huis

  • 6 el Olijfolie
  • 2 teen Knoflook
  • Olijfolie om te bakken
  • 1 blokje(s) Bouillonblokje
  • Peper en zout
  • 1 tl Zout
  • 1 optioneel Eieren
icon package

Recept stappen

  1. Let op, je hebt meerdere keren bleekselderij en peterselie nodig deze week.
  2. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet water (zonder zout) op voor de linzen en kook gaar in ca. 25-30 minuten.
  3. 2. Snij de aubergine in blokjes van 1 a 2 cm. Doe in mengkom, voeg zout en de olijfolie toe, rits de takjes tijm erbij en schud goed om. Spreid uit op een met bakpapier beklede plaat en schuif gedurende 20-25 minuten in de oven.
  4. 3. Hak sjalot, peen en knoflook fijn met behulp van een keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Fruit het mengsel in wat olie in een wok tot glazig in ca. 5 minuten. Snij intussen de bleekselderij in stukjes.
  5. 4. Haal 1/3 van sjalot/wortelmengsel uit de pan en laat afkoelen op een bord. Voeg de bleekselderij bij de rest en bak nog even stevig mee. Snij intussen de tomaten in stukjes.
  6. 5. Voeg tomaten toe, maak op smaak met zout, en peper en het bouillonblokje en laat afgedekt pruttelen.
  7. 6. Hak de peterselie fijn. Kneed het afgekoelde sjalot-knoflook-wortelmengsel, de peterselie, peper en de aangegeven hoeveelheid zout (0,5 tl op 500 gram) door het gehakt (voeg indien gewenst ook 1 ei toe). Maak balletjes.
  8. 7. Check de linzen. Laat ze als ze gaar (of bijna gaar) zijn nog even mee pruttelen met de tomatensaus.
  9. 8. Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes bruin. Laat afgedekt gaar worden in ca. 10 min.
  10. 9. Serveer de balletjes met de tomaten-linzen saus en de geroosterde aubergine.