Skip to main content

Kalfsoester citroen peterselie met bloemkoolgratin en Eigenheimers

Rund

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Bloemkool
  • 150 g Toma Kaas
  • 750 g Eigenheimer aardappelen
  • 150 g Peterselie

In Huis

  • 1 stuk(s) Ui
  • 500 ml Melk
  • 3 stuk(s) Kruidnagel
  • 1 blaadje(s) Laurier
  • 70 g Boter
  • 25 g Bloem
  • 2 tl Mosterd
  • naar smaak Peper en zout
  • om te bakken Olijfolie (extra vierge)
  • 1 stuk(s) Citroen
icon package

Recept stappen

  1. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook voor in 1-2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 C. Pel de ui en snij in kwarten. Breng de melk aan de kook met de gesneden ui, de kruidnagels en het blaadje laurier. Neem van het vuur en laat 20 minuten trekken.
  2. Zeef de melk. Verwarm de helft van de boter in een steelpannetje, roer de bloem erdoor en verwarm 2 minuten. Roer beetje bij beetje de melk erdoor en roer tot een gladde saus ontstaat. Laat de saus 2 minuten zachtjes doorkoken. Rasp de kaas. Roer de helft van de kaas met de mosterd door de saus en breng verder op smaak met peper en zout.
  3. Leg de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal, schenk de saus erover en bestrooi met de rest van de kaas. Schuif in het midden van de oven en bak in ca. 20 minuten gaar en goudbruin.
  4. Schil de aardappels en snij zo nodig in stukken. Kook in ca. 20 gaar in een klein beetje water met zout. Giet af en stoom droog. Hou warm.
  5. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de kalfsoesters in 3-4 minuten per kant rosé. Hak de peterselie. Haal het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Schenk het citroensap en -rasp bij het braadvet en draai het vuur hoog. Roer er met een garde de andere helft van de ijskoude boter (in blokjes) door. Strooi de peterselie in de saus en roer door.
  6. Schenk over de kalfsoesters en serveer met de aardappelen en de bloemkoolgratin.