Skip to main content

Kalfsstoof met aardappel-bataat-pastinaakpuree en gekarameliseerde spruitjes

Kalf

  • Waarvan Oventijd 120 minuten
  • Totale tijd 210 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 100 gram peen
  • 2 stuks ui
  • 480 gram kalfsstoofvlees
  • 400 gram pastinaak
  • 300 gram bataat
  • 300 gram aardappel
  • 400 gram spruiten
  • 20 gram peterselie

In Huis

  • 4 tenen knoflook
  • 150 gram boter
  • 4 el olijfolie
  • 2 el bloem
  • 4 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 300 ml Chardonnay
  • 2 tl venkelzaad
  • 500 ml kokend water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • naar smaak olijfolie (extra vierge)
  • 1 el balsamico-azijn
icon package

Recept stappen

  1. NB! Haal het vlees tijdig uit de koeling. Dep het droog en leg op een bord om op kamertemperatuur te komen.
  2. Stoofvlees (stap 2-7): Verwarm de oven op 170 graden. Snij de peen in grote stukken. Snipper de ui grof. Pel de knoflook en halveer in de lengte.
  3. Verhit 100 gram boter met de 1 el olijfolie in een braadpan die in de oven mag.
  4. NB! Neem een passende, niet te grote braadpan zodat het vlees met de aangegeven hoeveelheid vocht net aan onderstaat. Gebruik je een ovenschaal, dek dan écht goed af met folie.
  5. Bestrooi het kalfsvlees met peper en zout en haal het door de bloem. Bak de stukken kalfsvlees in kleine porties rondom goudbruin. Leg in een passende ovenschaal (als je braadpan niet in de oven mag) of even opzij op een bord.
  6. Bak de ui in het achtergebleven braadvet tot de ui zacht begint te worden. Voeg de knoflook en peen toe en bak even mee. Doe het vlees terug in de braadpan of doe alles samen in een ovenschaal. Voeg de tijm, laurier, Chardonnay en venkelzaad toe. Vul aan met zoveel kokend water als nodig is om het net aan onder te zetten en kruimel het bouillonblokje erbij. Zet goed afgedekt gedurende 1,5 uur in de oven. Haal na anderhalf uur de deksel van de pan. Laat nog ongeveer 20 minuten in de oven bakken. Zo krijgen de stukken vlees een mooi bruin randje en kookt de jus wat in.
  7. Bovenstaande stappen kan je al eerder op de dag uitvoeren. Laat om het stoofvlees weer zachtjes op te warmen het niet meer aan de kook komen maar zorg wel dat het goed heet wordt opgediend.
  8. Aardappel-bataat-pastinaakpuree (stap 8+9) : Schil de pastinaak en snij in blokken. Zet op in gezouten water. Breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de bataat en aardappelen toe, geschild en in stukken. kook nog 10 minuten tot alles gaar is.
  9. Stamp zo fijn mogelijk met 30 gram boter en maak goed op smaak met peper en zout en evt. 2 el olijfolie.
  10. Gekarameliseerde spruitjes (stap 10+11): Zet een pannetje water met zout op. Maak de spruiten schoon en blancheer ze 3 minuten. Giet en spoel koud af zodat ze mooi groen blijven.
  11. Smelt 20 gram boter en 1 el olie in een koekenpan. Voeg de spruitjes toe als de boter is gestopt met bruisen. Bak voorzichtig al omschuddend, tot ze mooi bruin zijn. Voeg de laatste paar minuten de balsamicoazijn, peper en zout toe en schud een paar keer om.
  12. Snij de peterselie fijn en strooi over de puree. Doe de spruitjes eventueel in een mooie schaal en serveer alles met het kalfsstoofvlees.