Skip to main content

Kerriespeklapjes met winters stampje en citroenspruiten

Varken

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks sjalot
  • 400 gram aardappelen
  • 300 gram knolselderij
  • 200 gram koolraap
  • 600 gram spruiten
  • 4 stuks speklapjes

In Huis

  • 1 teen knoflook
  • 2 tl citroenrasp
  • 4 el citroensap
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 el olijfolie
  • boter
icon package

Recept stappen

  1. Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe hetzelfde met de knolselderij en de koolraap.
  2. Verwijder het stronkje en wat buitenste lelijke blaadjes van de spruiten en halveer ze. Pel de knoflook en hak zeer fijn. Rasp de citroen en pers het sap uit.
  3. Roer in een kom de sjalot, de gembersiroop, het kerriepoeder, de helft van het citroensap, de olijfolie, zout en peper tot een marinade. Bestrijk de speklapjes met de marinade en laat deze een half uur marineren.
  4. Doe de aardappels, knolselderij en koolraap in een grote pan gezouten kokend water. Laat ca. 20 minuten koken totdat alles goed gaar en zacht is. Giet af, laat alles in de pan een paar minuten droog stomen. Stamp tot een grove puree en meng met 20 g boter.
  5. Kook de spruiten in water met wat zout, in ca. 15 minuten gaar. Giet af. Verhit 20 gram boter (bij 4p) in een koekenpan en bak hierin de knoflook zachtjes enkele seconden aan. Voeg de spruiten toe en schep om. Voeg de citroenrasp en de andere helft van het citroensap toe en schep weer om. Hou warm.
  6. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan en bak de speklapjes in ca. 20 minuten om en om bruin en gaar.
  7. Serveer de puree met de speklapjes en de spruiten.