Skip to main content

Kerriespeklapjes met winters stampje en citroenspruiten

Varken

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Sjalot
  • 400 g Aardappelen
  • 300 g Zoete aardappel
  • 200 g Koolraap
  • 500 g Spruiten
  • 4 stuk(s) Speklapje

In Huis

  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 1 el Gembersiroop
  • 2 el Kerriepoeder
  • 2 tl Citroenrasp
  • 4 el Citroensap
  • 2 el Olijfolie
  • 60 g Boter
  • naar smaak Zeezout
  • naar smaak Peper uit de molen
icon package

Recept stappen

  1. 1. Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe het zelfde met de bataat (zoete aardappel) en de koolraap.
  2. 2. Verwijder het stronkje en wat buitenste lelijke blaadjes van de spruiten en halveer ze. Pel de knoflook en hak zeer fijn.
  3. 3. Roer in een kom de sjalot, de gembersiroop, de kerriepoeder, de helft van het citroensap, de olijfolie, zout en peper tot een marinade. Bestrijk de speklapjes met de marinade en laat deze een half uur marineren.
  4. 4. Kook in de tussentijd de (zoete) aardappels, koolraap en de spruiten. Doe de (zoete) aardappels en koolraap in een grote pan gezouten kokend water. Laat ca. 20 minuten koken totdat alles goed gaar en zacht is. Giet af, laat alles in de pan een paar minuten droog stomen. Stamp tot een grove puree en meng met 20 g boter.
  5. 5. Kook de spruiten in water met wat zout, in ca. 15 minuten gaar. Giet af. Verhit 20 g boter in een koekenpan en bak hierin de knoflook zachtjes enkele seconden aan. Voeg de spruiten toe en schep om. Voeg citroenrasp en de andere helft van het citroensap toe en schep weer om. Hou warm.
  6. 6. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan en bak de speklapjes in ca. 20 minuten om en om bruin en gaar.
  7. 7. Serveer de puree met de speklapjes en de spruiten.