Skip to main content

Kikkererwtenburger met geroosterde wintergroenten en zure room

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 g Regenboogpeen
  • 400 g Wortelpeterselie
  • 800 g Aardappelen
  • 100 g Uien
  • 100 g Appel
  • 20 g Koriander
  • 1 tl Citroenrasp
  • 1 el Citroensap
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 1 pot(je) Kikkererwten
  • 2 stuk(s) Eieren
  • 120 g Havermout-pankomix
  • 1 bakje(s) Yoghurt

In Huis

  • 1 teentje(s) Geperste knoflook
  • 4 el Olijfolie
  • 1 tl Gedroogde tijm
  • 2 teentje(s) Knoflook met schil
  • 1 tl Komijnpoeder
  • 1 tl Korianderpoeder
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 1 tl Zout
  • naar smaak Chilipeper
  • optioneel Bloem
icon package

Recept stappen

  1. Let op, je hebt vaker wortelpeterselie en ui nodig.
  2. NB, 4p krijgen 2 citroenen, 2p krijgen er 1. Volg het recept aandachtig!
  3. 1. Zet een grote pan water met zout op voor de groenten en aardappels.
  4. 2. Schil de peen en wortelpeterselie en snij overdwars in grove stukken. Schrob de aardappels schoon en snij in kwarten of wedges. Kook de groenten en aardappels samen 6-8 minuten voor. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  5. 3. Maal de ui en appel fijn in het bakje van de staafmixer of een keukenmachine en doe in een mengkom. Hak de koriander fijn, hou ca. 1/3 achter en voeg de rest bij de ui/appel. Voeg de citroenrasp en het citroensap toe. Pers de knoflook erbij.
  6. 4. Giet de groenten af. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Pers het sap uit de overgebleven citroen over de groenten en leg de helft(en) erbij (2 helften bij 4p). Giet de olijfolie erbij en voeg gedroogde tijm, zout en peper toe. Hussel om en leg de knoflooktenen met schil erbij. Schuif 20 à 25 minuten in de oven.
  7. 5. Maal de kikkererwten grof en voeg bij de ui en appel. Meng de eieren en havermout-panko mix erbij. Roer het komijn-, koriander-, paprikapoeder en de aangegeven hoeveelheid zout erdoor (heb je geen korianderpoeder, gebruik dan de dubbele hoeveelheid komijnpoeder!). Voeg (chili)peper toe. Vorm met natte handen 2 burgertjes per persoon. Als het mengsel te nat is, voeg dan wat bloem toe. Bak de burgers om en om in olie zachtjes bruin en gaar, ca. 5 minuten per kant.
  8. 6. Meng de yoghurt met peper en zout en de achtergehouden koriander. Haal de knoflooktenen uit de oven. Haal uit de schil, hak fijn en roer door de yoghurt. Pers nog wat sap uit de geroosterde citroen erbij. Begin met een beetje en proef.
  9. 7. Serveer de burgers met de yoghurtsaus en de geroosterde groenten.