Skip to main content

Kipburger met een Oosterse rijstsalade van snijbiet, komkommer en roodlof

Kip

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram volkoren basmatirijst
  • 400 gram kipgehakt
  • 2 tl limoenrasp
  • 3 el limoensap
  • 2 tl gember
  • 1 rode peper
  • 1 komkommer
  • 3 stronkjes roodlof
  • 200 gram snijbiet

In Huis

  • 2 tl suiker
  • 3 el zonnebloemolie
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Breng 50 gram rijst pp met 100 ml gezouten water pp aan de kook. Draai het vuur zacht en laat zachtjes (met behulp van een vlamverdeler) in 20-25 minuten gaar en droog koken.
  2. Maak met natte handen 1 burger per persoon van het gekruide kipgehakt. Laat rusten tot gebruik. NB. Je kan ook kleine köftes maken, ook heel lekker maar wel meer werk.
  3. Maak de dressing: was de limoen, rasp de schil en pers het sap. Doe ca. 3 el sap (bij 4p) in een klein steelpannetje. Rasp de gember en voeg samen met de helft (!) van de limoenrasp bij het limoensap. Snij de rode peper in ringetjes en voeg samen met de suiker toe. Verwarm de dressing ca. 2 minuten totdat de suiker is opgelost. Meng de zonnebloemolie (of lichte olijfolie) erdoor.
  4. Snij intussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met een mes of theelepeltje de zaadjes. Snij in halve maantjes, meng in een grote slakom met de warme dressing. Zet even weg.
  5. Verwarm olie in een koekenpan en bak daarin de kipburgers zachtjes om en om bruin en gaar.
  6. Spoel de roodlof en de snijbiet af. Snij de steel van de snijbijt in stukjes en het blad in dunne repen. Snij de roodlof in bredere repen, verwijder eventueel het hart. Voeg alle groenten bij de dressing met komkommer. Breng op smaak met voldoende zout en peper.
  7. Meng de warme rijst door de salade.
  8. Garneer de burgers met de achtergehouden limoenrasp en serveer bij de rijstsalade.
  9. NB. Het kipgehakt is gekruid met paneermeel, paprikapoeder, zwarte peper, korianderzaadjes, tijm, venkelzaad, knoflookpoeder, uienpoeder, komijn, kaneel en cayennepeper.
  10. heb je nog bleekselderij over van een andere krat? Snij twee stengels in dunne reepjes en roer door de rijstsalade.