Skip to main content

Kipköfteburger met een Oosterse rijstsalade van snijbiet, komkommer, radijs en roodlof

Kip

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 gram kipgehakt
  • 1 rode peper
  • 1 komkommer
  • 2 stronkjes roodlof
  • 200 gram amsoi
  • 1 bosje radijs

In Huis

  • 200 gram volkoren basmatirijst
  • 3 tl paprikapoeder
  • tl zwarte peper
  • tl geplette korianderzaad
  • tl tijmblaadjes
  • tl venkelzaad (beetje geplet)
  • tl knoflookpoeder
  • tl uienpoeder
  • tl gemalen komijn
  • tl kaneel
  • tl cayennepeper
  • 4 el paneermeel
  • 2 tl limoenrasp
  • 2 tl geraspte gember
  • 3 el limoensap
  • 2 tl suiker
  • 3 el zonnebloemolie
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Breng 50 gram rijst pp met 100 ml gezouten water pp aan de kook. Draai het vuur zacht en laat zachtjes (event. met behulp van een vlamverdeler) in 20-25 minuten gaar en droog koken.
  2. Kruid het kipgehakt met de paprikapoeder, zwarte peper, korianderzaadjes, tijmblaadjes, venkelzaad, knoflookpoeder, uienpoeder, komijn, kaneel, cayennepeper en wat zout. Voeg ook de paneermeel toe en kneed het even goed door.
  3. Maak met natte handen 1 burger per persoon van het gekruide kipgehakt. Laat rusten tot gebruik. NB. Je kan ook kleine köftes maken, ook heel lekker maar wel meer werk.
  4. Maak de dressing: was de limoen, rasp de schil* en pers het sap. Schil en rasp de gember. Snij de rode peper in ringetjes. Doe alles (hou alleen de helft(!) van de limoenrasp apart), samen met de suiker in een klein steelpannetje. Verwarm de dressing ca. 2 minuten totdat de suiker is opgelost. Meng de zonnebloemolie (of milde olijfolie) erdoor.
  5. Snij intussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met een mes of theelepeltje de zaadjes. Snij in halve maantjes, meng in een grote slakom met de warme dressing. Zet even weg.
  6. Verwarm olie in een koekenpan en bak daarin de kipburgers zachtjes om en om bruin en gaar.
  7. Snij de steel van de amsoi in stukjes en het blad in dunne repen. Snij de roodlof in bredere ringen, verwijder eventueel het hart. Snij de radijs in dunne plakjes. Voeg alle groenten bij de komkommer. Breng op smaak met voldoende zout en peper.
  8. Meng de warme rijst door de salade.
  9. Garneer de burgers met de achtergehouden limoenrasp en serveer bij de rijstsalade.
  10. Rasp alleen het groen, het wit is bitter van smaak.