Skip to main content

Kippenbout met creme fraiche, peterselie, aardappels en gestoofde prei

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuk(s) Kippenbout
  • 4 el Fijngehakte peterselie
  • 2 bakje(s) Creme fraiche
  • 1 stuk(s) Ui
  • 1000 g Belle de Fontenay aardappelen
  • 4 stuk(s) Prei

In Huis

  • naar smaak Peper en zout
  • naar smaak Olijfolie
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Boter
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de kippenbouten met peper en zout. Vet een grote ovenschaal of braadslee in.
  2. Snij de peterselie fijn en rasp de ui. Meng peterselie en ui door de creme fraiche en breng op smaak met peper en zout. Smeer de kippenbouten hiermee met je handen rondom goed in en leg ze in de braadslee in het midden van de braadslee.
  3. Boen de aardappels schoon en halveer de grotere exemplaren, zorg dat ze allemaal een beetje dezelfde maat hebben. Schik de aardappels om de kippenbouten heen, prik ze in met een vork en smeer in met een beetje olie met zout. Zet het geheel in de oven. Haal na 25 minuten de schaal/slee uit de oven, druk de aardappels (die dan inmiddels redelijk gaar zouden moeten zijn) een beetje plat met een vork en zet dan nog 10-15 minuten terug in de oven totdat de kip goed gaar en bruin is.
  4. Maak intussen de prei schoon. Snij het groenste deel van het loof eraf en kerf de prei in de lengte een stuk in. Nu kan je onder de kraan goed de modder tussen de bladeren uitspoelen. Snij dan in niet al te dunne ringen en hak de knoflook fijn. Smelt een klont boter in een braadpan en roer de prei erdoor. Als de prei wat glazig is, bak dan nog even de knoflook mee. Laat vervolgens met deksel op de pan heel (!) zachtjes stoven tot de prei zacht en gaar is (circa 15 minuten).
  5. Voeg eventueel een klein scheutje witte wijn of citroensap toe. Breng als de prei gaar is op smaak met zout en flink wat peper. Dien de kip op met de aardappels en de prei.