Skip to main content

Kippenbout uit de oven met peterselie, aardappels en gestoofde prei

Kip

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuk(s) kippenbout
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1 stuk(s) banaansjalot
  • 200 g zure room
  • 600 g aardappelen kruimig
  • 400 g knolselderij
  • 4 stuk(s) prei
  • naar smaak citroensap (uit flesje)

In Huis

  • naar smaak peper en zout
  • naar smaak olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 teentje(s) knoflook
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi de kippenbout met peper en zout. Vet een grote ovenschaal of braadslee in.
  2. Snij de peterselie fijn en snipper of rasp de sjalot fijn. Meng peterselie en sjalot door de zure room en breng op smaak met peper en zout. Smeer de kippenbouten rondom goed in (bewaar 2 el voor de prei). leg ze in het midden van de braadslee en zet alvast in de oven.
  3. Boen de aardappels schoon en snij in stukken van 2 cm. Zorg dat ze allemaal een beetje dezelfde maat hebben. Snij de knolselderij in plakken van 2 cm, schil en snij dan in blokken van 2 cm. Doe samen in een mengkom, voeg olie en zout toe en schud een paar keer om. Schik aardappels en knolselderij om de kippenbouten heen en zet weer terug.
  4. Haal na 25 minuten de schaal/slee uit de oven, druk de aardappels (die dan inmiddels redelijk gaar zouden moeten zijn) een beetje plat met een vork en zet dan nog 10-15 minuten terug in de oven totdat de kip goed gaar en bruin is. Draai eventueel de oven lager als het te bruin wordt.
  5. Snij de prei in fijne ringen en was in een vergiet. Smelt de boter in een pan en fruit de prei heel zachtjes aan zonder te laten verkleuren. Snij de knoflook fijn en voeg bij de prei. Laat met deksel zachtjes 10 minuten smoren. Voeg eventueel een klein scheutje witte wijn of citroensap toe. Breng als de prei gaar is op smaak met zout en flink wat peper. Serveer bij de kip uit de oven.
  6. <br>Let op: je hebt twee keer zure room, knolselderij, banaansjalot en peterselie nodig deze week.