Kipsaucijsjes met Nieuw Zeelandse spinazie stamppot en gekarameliseerde witlof

Kip

  • Totale tijd 35 minuten
Wk 2 kipsaucijsjes nieuw zeelandse spinazie stamppot en gekarameliseerde witlof

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Frieslander aardappelen
  • 500 gram koolraap
  • 200 gram witte kool (optioneel)
  • 300 gram Nieuw Zeelandse spinazie
  • 4 stuks kipsaucijsjes
  • 4 stuks witlof

In Huis

  • olie om te bakken
  • boter om te bakken
  • 1 tl suiker
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en koolraap en snij in blokjes. Zet op in een laagje gezouten water en kook in ca. 15 minuten gaar. Optioneel: je houdt deze week waarschijnlijk witte kool over. Je kan nog een stukje in sliertjes snijden en meekoken.
  2. Spoel de Nieuw Zeelandse spinazie af. Haal de blaadjes van de stelen. Dikkere stelen zijn niet zo lekker, dunnere steeltjes kan je wel eten. Hou apart.
  3. Bak de kipsaucijsjes in een beetje olie of boter rondom bruin en gaar in ca. 8 minuten.
  4. Halveer de witlof in de lengte en snij het hart eruit. Bak in hete boter in een koekenpan tot een beetje bruin op het snijvlak. Voeg de suiker toe en roer een beetje door de boter. Dek af en laat ca. 10 minuten gaar smoren. In principe wordt het vanzelf nat genoeg, maar zo niet, voeg dan een eetlepeltje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Giet de aardappel en koolraap af en stamp tot puree met wat boter. Breng op smaak met peper en zout en roer de Nieuw Zeelandse spinazie erdoor. Zet zo nodig op een laag pitje zodat de spinazie wat kan slinken.
  6. Serveer de stamppot met de saucijsjes en witlof.
  7. Je hebt vast wat koolraap over, ook nog na gebruik in de roti. Bak wat spek uit. Voeg een gesnipperde sjalot, gehakt teentje knoflook en ca. 50 gram koolraap pp aan kleine blokjes (0.5cm) toe. Bak even mee. Voeg een blikje tomaatstukjes toe en pruttel tot koolraap gaar is. Of stoof de koolraap gaar met deksel op de pan en voeg op het laatst wat crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en serveer met pasta en eventueel wat geraspte kaas.