Skip to main content

Kleine Griekse gehaktballetjes met rijst-prei-schotel en yoghurtsaus

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 g Lams-kalfsgehakt
  • 1 stuk(s) Eieren
  • 2 stuk(s) Sjalot
  • 2 stuk(s) Prei
  • 1 stuk(s) Uien
  • 300 ml Bulgaarse yoghurt
  • om te bestrooien Koriander

In Huis

  • 3 sneetje(s) Witbrood zonder korst
  • 3 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Gedroogde munt
  • 1 tl Gedroogde oregano
  • 1 tl Kaneel
  • 3 el Olijfolie
  • 300 g Rijst
  • 650 ml Water
  • 1 el Bloem
  • 1 tl Harissa
  • naar smaak Citroensap
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwijder de korsten van het brood. Week het brood in water en knijp het uit. Doe het gehakt in een schaal en voeg het brood toe. Knijp er de knoflook boven uit en voeg ei, munt, oregano en kaneel toe. Rasp de sjalotten en voeg toe aan de rest. Breng op smaak met peper en zout. Kneed alles heel goed door elkaar. Maak er balletjes zo groot als een walnoot van. Zet weg in de koelkast om een beetje op te stijven.
  2. 2. Maak de rijstschotel. Verwijder stugge bladeren van de prei. Snij de preien in ringen en was grondig. Snipper de ui. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui in 5 minuten goudgeel. Voeg de prei toe en bak 6 minuten zachtjes mee. Roer de rijst erdoor en voeg 650 ml water toe. Breng aan de kook en kook zachtjes door totdat al het vocht verdampt is en je gaatjes tussen de rijstkorrels ziet verschijnen. Draai het gas uit en laat nog 10 minuten nagaren met het deksel op de pan.
  3. 3. Rol tegen het einde van de kooktijd van de rijst de gehaktballetjes door de bloem. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom goudbruin en gaar in ca. 10 minuten.
  4. 4. Maak de yoghurtsaus door de yoghurt te mengen met de harissa en een beetje citroensap.
  5. 5. Bestrooi de gehaktballetjes met wat verse koriander en serveer met de rijst en de yoghurtsaus.