Knolselderijsoep met witte boontjes, landbrood met gekaramelliseerde rode ui en walnoten en een roodlof-peer slaatje

Vegan

  • Totale tijd minuten
Knolselderijsoep met witte boontjes landbrood met gekaramelliseerde rode ui en walnoten en een roodlof-peer slaatje | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 80 gram walnoten
  • 3 stuks rode ui
  • 1 stuks witte ui
  • 4 stengel bleekselderij
  • 500 gram knolselderij
  • 1 stuks prei
  • 2 stronkje roodlof
  • 50 gram spinazie
  • 2 stuks peer
  • 1 blikje cannellini boontjes
  • 8 plakjes landbrood
  • naar smaak peterselie

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1 klont plantaardige boter
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el water
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 teen knoflook
  • 700 ml kokend water
  • 1 blokjes (voor 500 ml) groentebouillon
  • vinaigrette: olijfolie extra vierge, witte wijnazijn, mosterd
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Rooster de walnoten zachtjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Hou apart.
  2. Snij intussen de rode ui in dunne ringen. Verwarm een flinke scheut olie en een klont plantaardige boter in een afdekbare koekenpan. Fruit de ui, voeg de balsamico, het water, de bruine suiker en tijm toe, dek af en laat zo lang als je bezig bent zachtjes pruttelen. Haal de laatste 5 minuten de deksel van de pan.
  3. Zet de waterkoker aan. Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem. Snipper de witte ui en snij de bleekselderij in halve maantjes. Fruit zachtjes. Voeg als de ui glazig begint te worden wat zout en de kerriepoeder toe.
  4. Schil de knolselderij en snij in blokjes van 2 cm. Hak de knoflook fijn. Voeg samen bij de ui en bak rustig een paar minuten verder. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en bak mee.
  5. Voeg het kokende water en bouillonblokje toe. Dek af en laat in 10-15 minuten afgedekt gaar koken.
  6. Maak de salade. Maak de vinaigrette van (voor 4p) 1 el witte wijnazijn, 1 tl mosterd, 3 el olijfolie extra vierge, peper en zout. Verwijder het hart van de roodlof en snij in reepjes. Meng door de dressing en voeg een handje spinazie p.p. toe. Schil en snij de peer in dunne partjes, voeg bij de rest.
  7. Verwarm de grillstand van de oven of pak de broodrooster alvast.
  8. Schep wat cannellini boontjes uit het blikje en hou achter. Voeg de rest met aanhangend vocht (daar zit veel eiwit in!) bij de soep. Pureer de soep en voeg evt. water toe tot gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met een kneep citroensap en peper. Check op zout.
  9. Snij 2 plakjes brood p.p. en rooster om en om 2-4 minuten. Beleg met de rode ui en walnoten naar smaak. Garneer de salade met de overgebleven noten.
  10. Hak de peterselie fijn. Garneer de soep met boontjes en peterselie en serveer met de broodjes.