Knolselderijsteak met saus van Brabantse blauwschimmelkaas en pasta met groentesaus en peterselie

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten
Wk 7 knolselderijsteak met winterse pasta blauwe kaas

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 plakken knolselderij
  • 300 gram regenboogpeen
  • 300 gram pastinaak
  • 1 stuks sjalot
  • 1 el tijm (gerist)
  • 3 el peterselie
  • 400 gram witte penne
  • 250 gram crème fraîche
  • 140 gram Hollandse blauwschimmelkaas

In Huis

  • 1 klont boter
  • olie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • kneepje naar smaak citroensap uit een flesje
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij voor ieder een mooie plak knolselderij van ca. 2 cm dik. Snij de wortels eraf en schil de plakken. Verhit een goede klont boter en een scheutje olie in een koekenpan en bak de schijven aan twee kanten mooi bruin.
  3. Ga intussen verder met de rest. Schil de peen en pastinaak en snij in kleine blokjes van ongeveer 0.5 cm.
  4. Bestrooi de knolselderijsteaks als ze bruin zijn aan beide kanten met zout en peper en leg in een ovenschaal. Schenk het bakvet erover en laat nog 20-30 min garen in de oven.
  5. Zet een ruime pan gezouten water op voor de pasta.
  6. Snipper de sjalot. Verwarm olie in een grote afdekbare wok- of hapjes pan en fruit de sjalot. Hak de knoflook en ris de tijm. Voeg bij de sjalot samen met de peen en pastinaak. Bak stevig aan en voeg goed zout toe. Laat ca. 6-8 min afgedekt gaar smoren zonder aan te laten branden.
  7. Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn. Kook de pasta in 5-6 min gaar (bewaar bij het afgieten wat kookvocht).
  8. Check of de groenten beetgaar zijn. Roer de helft van de crème fraîche erdoor en verwarm. Breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en als nodig nog wat zout. Roer een 1/3de van de gehakte peterselie erdoor.
  9. Snij de blauwe kaas in stukjes en smelt in een pannetje met de andere helft van de crème fraîche - houdt niet iedereen even veel van blauwe kaas, doe dan wat minder en gebruik de rest als borrelhapje 😉. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met een kneepje citroensap, lekker veel peper uit de molen en nog 1/3e van de gehakte peterselie.
  10. Verdeel de pasta over de borden, schep de groentesaus erover. Serveer de knolselderij steak erbij met de blauwe kaas saus en garneer het geheel met de rest van de peterselie.