Koolrabisteak met bearnaisesaus, gebakken aardappels en groene asperges

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten
Recept koolrabisteak met bearnaisesaus aardappels en asperges

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Frieslander aardappelen
  • 500 gram groene asperges
  • 2 stuks koolrabi
  • 2 stuks eieren
  • 50 gram panko broodkruim
  • 15 gram dragon
  • 1 krop eikenbladsla (zie tip)
  • 1 stuks komkommer (zie tip)

In Huis

  • olie om te bakken
  • bloem om te paneren
  • 2 el mosterd
  • 2 el witte wijnazijn (of witte balsamicoazijn)
  • 120 gram ongezouten boter
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng een klein laagje water met zout aan de kook voor de koolrabiplakken.
  2. Schrob de aardappelen schoon. Snij in stukken. Hussel in een mengkom met flink olie, peper en zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster bruin en gaar in 25-30 min.
  3. Verwijder het kontje (ca. 2 cm) van de asperges. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak de laatste 15-20 minuten met de aardappelen mee.
  4. Maak de koolrabisteaks. Was de koolrabi en snij (ongeschild) per persoon 2 dunne gelijkmatige plakken van 0.5 a 1 cm (de onderkant is taai en mag weg). Kook in 4 a 5 minuten beetgaar.
  5. Scheid de eieren (bewaar de eidooier voor de bearnaisesaus). Zet 3 bakjes klaar: 1 met bloem, 1 met eiwit en 1 met panko.
  6. Smeer de mosterd en wat peper en zout op 1 kant van de koolrabiplakken. Plak de ingesmeerde kanten aan elkaar zodat je 1 steak per persoon hebt. Paneer de steak: haal eerst door de bloem, klop even af. Dan door het eiwit en vervolgens door de panko. Bak de koolrabisteak in een koekenpan in hete olie rustig krokant.
  7. Maak de bearnaisesaus. Rits de dragonblaadjes van de takjes. Doe de dooiers samen met de witte wijnazijn (of witte balsamicoazijn als je dat in huis hebt), peper en zout en helft van de dragonblaadjes in een hoge maatbeker. Pureer schuimig met een staafmixer. Verwarm de boter in een pannetje, maar let op dat deze niet bruin kleurt. Schenk in een dun straaltje al mixend in de hoge beker bij de eiermassa. Blijf mixen totdat de saus gebonden, glad en schuimig is. Hak de rest van de dragon heel fijn en meng door de saus.
  8. Serveer de koolrabisteak, aardappeltjes en asperges met een goede schep bearnaisesaus.
  9. Nog energie over? Maak met de sla en komkommer een snelle salade met een dressing (bij 4p) van 1 tl mosterd, 3 el olijfolie extra vierge, 1 el balsamicoazijn, peper en zout. Je kan de sla ook voor de lunch bewaren.