Kritharaki (orzo) met courgette, rucola, tomaatjes, olijven en oregano- muntolie

Vegan

  • Totale tijd minuten
Kritharaki (orzo) met courgette, olijven en oregano- muntolie | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 15 gram oregano
  • 10 gram munt
  • 1 stuks rode ui
  • 1 stuks rode peper
  • 400 gram orzo
  • 1 bakje zwarte olijven
  • 100 gram rucola
  • 2 stuks courgette
  • 400 gram snoeptomaatjes

In Huis

  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1 liter kokend water
  • 2 blokjes (voor 500 ml) groentebouillon
  • olie om te bakken
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl tijm (gedroogd)
  • scheutje/kneepje witte wijn of citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Hak de oregano- en muntblaadjes fijn en meng met de olijfolie extra vierge, peper en zout (zie sneltip). Zet weg.
  2. Bereid de bouillon voor.
  3. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de rode ui en fruit zachtjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (of laat zitten als je van extra pittig houdt) en snij in halve ringetjes, voeg toe. Hak de knoflook fijn, voeg toe. Bestrooi met de gedroogde tijm.
  4. Voeg de orzo toe en schep om. Voeg een scheutje witte wijn of kneepje citroensap toe. Voeg zoveel bouillon toe dat het net onder staat, dek af en zet het vuur zacht. Voeg steeds een schep bouillon toe als het dreigt droog te koken. De orzo heeft ca. 10 minuten nodig om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op en het geheel mag een beetje nat en smeuïg blijven.
  5. Halveer de olijven. Hak de rucola grof.
  6. Snij de courgette in dunne kwart maantjes. Verwarm olie in een koekenpan en bak ca. 5 minuten op hoog vuur. Bak de tomaatjes in zijn geheel de laatste paar minuten mee tot ze wat zachter worden. Voeg op het laatst de olijven erbij, warm kort mee en breng op smaak met peper en zout.
  7. Roer, als de orzo beetgaar is, de rucola erdoorheen (bewaar een plukje ter garnering). Breng op smaak met peper, zout en wat olijfolie extra vierge. Roer de courgette, tomaatjes en olijven er voorzichtig doorheen. Besprenkel royaal met de oregano-muntolie en serveer met nog een plukje rucola.
  8. SNELTIP: Leg de takjes in zijn geheel in de olie en verwijder vlak voor het serveren.