Skip to main content

Kruidige aubergines met amandel, feta en tahindressing en een goed gevulde couscoussalade

Vegetarisch

  • Totale tijd 55 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1.50 el ras el hanout
  • 2 stuks aubergine
  • 1 rode ui
  • 400 gram bloemkool
  • 200 gram peen
  • 1 venkel
  • 2 tomaten
  • 240 gram couscous
  • 80 gram amandelen
  • 2 tl citroenrasp
  • 2 el citroensap
  • 4 el tahin
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 2 el muntblaadjes
  • 100 gram Hollandse 'feta'
  • 2 el bieslook
  • ter garnering Nieuw-Zeelandse spinazie

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el milde olijfolie (voor marinade)
  • 0.50 liter water voor bouillon
  • 0.50 blokje groentebouillon
  • 1 glas witte wijn (optioneel)
  • naar smaak paprikapoeder
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pers de knoflook, meng met de ras el hanout, olijfolie (voor de marinade) en zout tot een smaakvolle marinade.
  3. Snij de aubergine in de lengte in plakken van 0.5 cm en besmeer aan beide zijden met de ras el hanout-marinade. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 25 minuten in de oven. Keer halverwege om.
  4. Snipper de rode ui en fruit in een ruime pan in een goede scheut olijfollie.
  5. Bereid de bouillon voor (met behulp van een waterkoker).
  6. Snij de bloemkool in roosjes en de stronk in stukjes. Voeg bij de ui en laat kleuren op matig vuur. Snij de peen en venkel in kleine stukjes. Voeg de toe en laat even meebakken.
  7. Blus de groenten af met de witte wijn (als je dat in huis hebt) en een klein scheutje groentebouillon (de rest is voor de couscous). Laat ca. 5 min pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Snij de tomaat in stukjes, voeg op het laatst toe. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Zet de couscous net onder met de rest van de bouillon en laat onder een theedoek 5 minuutjes rusten tot al het vocht is opgenomen.
  9. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de amandelen goudbruin. Schep uit de pan, laat afkoelen en hak in grove stukken.
  10. Rasp de citroen (hou apart). Pers het sap uit in een bakje voor de dressing. Meng de tahin met 1 à 2 eetlepels kokend water per persoon en een scheut olijfolie erdoor. Proef en breng op smaak met zout.
  11. Hak de koriander fijn (ook de steeltjes) en snij de blaadjes munt in dunne reepjes. Leg de plakken aubergine op een schaal, verdeel er wat tahin-dressing over, brokkel de feta erover en bestrooi met de amandelen, verse kruiden en citroenrasp. Tot slot nog wat olijfolie en voor de kleur wat paprikapoeder.
  12. Roer de couscous los met een scheutje olijfolie en voeg bij de gegaarde groenten. Breng op smaak met peper en zout en gehakte bieslook. Roer wat blaadjes NZ spinazie erdoor.
  13. Door al het snijwerk ben je wat langer aan het koken Heb je overdag tijd? Doe dan alvast het snijwerk of vraag om hulp, dat scheelt!