Skip to main content

Kruidige zuurkoolschotel met aardappels, appel en draadjesvlees

  • Kooktijd 120 minuten
  • Waarvan Oventijd 30 minuten
  • Totale tijd 175 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 gram riblapjes
  • 1 stuks ui
  • 800 gram aardappelen
  • 200 ml crème fraiche
  • 750 gram zuurkool
  • 2 stuks Elstar appels

In Huis

  • olie om te bakken
  • 100 ml water
  • 1 scheutje rode wijn
  • 2 stuks laurierblad
  • 4 stuks kruidnagel
  • 1 el appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek (optioneel)
  • 2 tl suiker
  • 2 el mosterd
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 20 gram boter
icon package

Recept stappen

  1. Laat de riblapjes op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en fruit in olie in een braadpan.
  2. Besprenkel het vlees met zout en peper. Voeg bij de ui en braad aan beide zijden bruin.
  3. Voeg het water, de rode wijn (of rode wijnazijn als je geen wijn in huis hebt), laurierblad, kruidnagel en de appelstroop toe. Verkruimel de ontbijtkoek (als je dat in huis hebt) boven de pan. Laat het vlees minimaal twee uur stoven op heel laag vuur. Hoe langer, hoe lekkerder!
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan water op met zout.
  5. Schrob de aardappels schoon. Verwijder eventueel lelijke plekjes en snij met schil in dunne plakjes van 0.5 cm. Gebruik eventueel een mandoline.
  6. Kook de aardappelen 2-3 min voor. Giet af.
  7. Meng de crème fraîche met de suiker, mosterd (2 el bij 4p), paprikapoeder, kerriepoeder, peper en zout. Voeg 2 tl (bij 4p) water toe zodat het straks beter mengt.
  8. Doe de zuurkool in een vergiet en druk het vocht eruit – hou je niet zo van zuur, dan kan je de zuurkool ook nog afspoelen. Meng het crème fraîche- mengsel erdoor.
  9. Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs onderin de schaal. Leg de zuurkool erop.
  10. Snij de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes. Leg dakpansgewijs op de zuurkool. Verdeel de boter in kleine klontjes over de stukjes appel.
  11. Schuif de ovenschaal voor 25-30 min in de oven totdat de appels beginnen te bruinen. Als het te hard gaat met de appeltjes kun je de schaal op het laatst afdekken met folie.
  12. Serveer de kruidige zuurkoolschotel met de runderstoof.