Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Köfteburger met een Oosterse salade van snijbiet, rijst en komkommer

Kip

  • Totale tijd minuten
Wk 23 Kipkofte gehakt met oosterse rijstsalade

Ingrediënten

In de box

  • 400 gram kipgehakt
  • 1 komkommer
  • 3 stronkjes roodlof
  • 200 gram snijbiet

In Huis

  • 200 gram volkoren basmatirijst
  • 4 el limoensap
  • 2 tl limoenrasp
  • 2 tl gember
  • 1 rode peper
  • 2 tl suiker
  • 4 el zonnebloemolie
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. NB. Kruid voor het kipgehakt (4p): 3 tl paprikapoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl geplette korianderzaadjes, 1 tl venkelzaad, 1 tl tijmblaadjes, 0,5 tl knoflookpoeder, 0,5 tl uienpoeder, 0,5 tl komijnpoeder, snufje kaneel en een snufje cayennepeper.
  2. Breng 50 gram rijst pp met 100 ml gezouten water pp aan de kook. Draai het vuur zacht en laat zachtjes (met behulp van een vlamverdeler), gaar en droog koken.
  3. Maak met natte handen 4 burgers van het gekruide kipgehakt. Laat rusten tot gebruik. NB. Je kan natuurlijk ook kleine köftes maken, ook heel lekker maar wel meer werk.
  4. Maak de dressing: was de limoen, rasp de schil en pers het sap. Doe ca. 3 el sap (bij 4p) in een klein steelpannetje. Rasp de gember en voeg samen met de helft (!) van de limoenrasp bij het limoensap. Snij de rode peper in ringetjes en voeg samen met de suiker toe. Verwarm de dressing ca. 2 minuten totdat de suiker is opgelost.
  5. Snij intussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met en mes of theelepeltje de zaadjes. Snij in halvemaantjes, meng in een grote slakom met de warme dressing. Zet even weg.
  6. Verwarm olie in een koekenpan en bak daarin de burgers zachtjes om en om bruin en gaar.
  7. Spoel de lof en de amsoi af. Verwijder de dikste delen van de amsoi stelen (die van binnen gevuld zijn - de holle delen van de steel kan je in kleine plakjes snijden). Snij het blad van de amsoi in dunne reepjes en de roodlof in bredere repen. Voeg alle groenten bij de dressing met komkommer. Breng op smaak met voldoende zout en peper.
  8. Giet de rijst af, laat even droogstomen en meng door de salade
  9. Garneer de burgers met de achtergehouden limoenrasp en serveer bij de rijstsalade.
  10. heb je nog bleekselderij over van een andere krat? Snij twee stengels in dunne reepjes en roer door de rijstsalade.