Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Lenterisotto met soepasperges, tuinbonen, venkel, prei, frisse kruiden, citroen en hazelnoten

Vegan

  • Totale tijd minuten
Lenterisotto met hazelnoot en asperge | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks sjalot
  • 1 stuks venkel
  • 1.5 stuks prei
  • 300 gram Blue Japonrijst
  • 600 gram soepasperges
  • 1 stuks citroen
  • 1 bosje dille en bieslook
  • 100 gram hazelnoten
  • 200 gram spitskool
  • 1 potje tuinbonen

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1200 ml kokend water
  • 2 blokje (let op!) groentebouillon
  • 2 teen knoflook
  • 2 el witte wijn(azijn)
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de sjalot. Verwarm olie in een afdekbare wok- of hapjes pan en fruit zachtjes. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in repen, voeg toe. Kerf de prei in de lengte in, spoel zand ertussenuit, snij in ringen en voeg toe. Bak zachtjes verder.
  2. Bereid de bouillon voor. Zet een pan met een laagje water op voor de asperges.
  3. Hak de knoflook fijn. Voeg bij de groenten samen met de rijst. Schep om tot de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn(azijn). Laat verdampen en voeg ca. de helft van de bouillon toe. Dek af en kook zachtjes tot de bouillon is opgenomen (schep af en toe om). Voeg nieuwe bouillon bij de rijst wanneer dat nodig is. De rijst heeft ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden. Ze mag nog wat vochtig blijven en de bouillon hoeft niet op.
  4. Verwijder de onderste 2 à 3 cm van de soepasperges. Schil ze goed en snij in stukken van ca. 2 cm. Kook in ca. 6 minuten gaar. Giet af en hou apart.
  5. Rasp de citroen. Hak de dille en bieslook fijn. Hou apart.
  6. Bak de hazelnoten zachtjes in een koekenpan zonder olie tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen op een bordje en hak grof.
  7. Snij de spitskool in dunne sliertjes – roer door de risotto en gaar een paar minuten mee – voeg zo nodig nog een schepje bouillon toe. Giet de tuinbonen af en warm mee met de rijst.
  8. Voeg, als de risotto gaar is een flinke scheut olijfolie extra vierge toe, zet het vuur uit en dek even af. Breng verder op smaak met peper, de citroenrasp en evt. een kneepje citroensap en zout. Schep de aspergestukjes er voorzichtig doorheen.
  9. Garneer royaal met de hazelnoten en verse kruiden.
  10. Let op: Sommige bouillonblokjes zijn voor 1 liter, in plaats van een halve liter water.