Libanese vega gehaktballetjes in yoghurtsaus met pitabrood en ovengroenten

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Libanese vega gehaktballetjes in yoghurtsaus met pitabrood en ovengroenten | Maaltijdbox recepten

Ingredi├źnten

In De Krat

  • 500 gram Frieslander kruimige aardappels
  • 2 stuks aubergine
  • 1 stuks courgette
  • 2 stuks kardemompeulen
  • 1 bakje komijnzaad
  • 1 stuks ui
  • 400 gram PLNT vegetarisch gehakt
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • ter garnering koriander en dille
  • 4 stuks volkoren pita

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1 el bloem
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schil de aardappels en snij in stukken van 2 cm. Snij de aubergine in de lengte in vieren en dan in plakjes van ca. 2 cm. Doe hetzelfde met de courgette. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rijkelijk met olie, zout en peper. Bak in 25-30 min gaar en schep tussentijds om.
  3. Haal de kardemompeulen uit het bakje. Rooster het komijnzaad kort in een droge koekenpan. Plet de kardemompeulen en haal de zaadjes uit het schilletje. Hou ┬╝ van het komijnzaad achter voor garnering. Stamp de rest samen met de kardemomzaadjes in een vijzel.
  4. Snipper de ui fijn. Kneed de gevijzelde specerijen, ui en peper door het vega gehakt. (Let op! Het gehakt bevat al wat zout) Draai 3 balletjes p.p.
  5. Verwarm olie in een braad- of hapjespan. Bak de balletjes rondom bruin en haal ze uit de pan. Doe de yoghurt in de pan, roer de bloem erdoor en laat ca. 5 min zachtjes sudderen. Roer af en toe door. Doe de balletjes terug in de pan en laat nog ca. 5 min afgedekt sudderen.
  6. Hak de koriander en dille grof (zie tip).
  7. Haal de groenten uit de oven en draai naar de grillstand. Snij de pitaboordjes in repen en bak af onder de grill (of gebruik de broodrooster).
  8. Check de yoghurtsaus op peper en zout. Garneer met de achtergehouden komijnzaadjes en de gehakte koriander en dille.
  9. Serveer de Libanese vega gehaktballetjes in yoghurtsaus met de ovengroenten en aardappels en het pitabrood om te dippen.
  10. Goed om te weten: in het bakje zit 4 tl komijnzaad en 2 kardemompeulen, in het 2p bakje de helft.
  11. Een fijn gesneden rood uitje is ook lekker ter garnering van de balletjes in yoghurtsaus. Hele dunne ringen bijvoorbeeld.