Skip to main content

Limburgs zuurvlees met aardappelwedges en zelfgemaakte appelmoes

Rund

  • Totale tijd 240 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) banaansjalot
  • 600 g runderstoofvlees
  • 1 stuk(s) ui
  • 800 g aardappelen
  • 4 stuk(s) appel

In Huis

  • 1 klont(en) boter
  • 125 g basterdsuiker
  • 125 ml water
  • 125 ml azijn
  • 1 el mosterd
  • 1 blokje(s) runderbouillon
  • 3 blaadje(s) laurier
  • 5 stuk(s) kruidnagel
  • 1 el appelstroop
  • 1 plak(ken) ontbijtkoek
  • scheutje(s) rode wijn
  • besprenkelen olijfolie
  • naar smaak peper en zout
  • naar smaak kaneel
  • naar smaak suiker
icon package

Recept stappen

  1. Hak de sjalot in grove stukken. Verhit de boter in een ruime pan. Braad hierin het runderstoofvlees aan.
  2. Voeg vervolgens ui, suiker, water, azijn, mosterd, bouillon, laurierblaadjes, kruidnagels, appelstroop en ontbijtkoek toe. Roer dit goed door.
  3. Voeg naar smaak zout en peper en een flinke scheut rode wijn toe. Laat het geheel 3,5 uur sudderen. Roer tussentijds nog een paar keer door en zorg dat het niet aanbrandt.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden voor de zelfgemaakte frieten.
  5. Schrob de aardappels schoon, snij in de lengte doormidden, dan in kwarten en dan in wedges van circa 1 cm. Doe ze in een ovenschaal met olijfolie, peper en zout. Zet in de oven en bak totdat ze gaar en een beetje bruin zijn, in ca 30-35 minuten.
  6. Schil de appels met een dunschiller, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Zet ze op in een pannetje met een heel klein beetje water en kook zachtjes met een deksel gaar in circa 15 minuten. Check of de stukjes helemaal zacht zijn. Zo niet, kook dan nog wat langer.
  7. Stamp ze als ze gaar zijn fijn met een stamper of pureer helemaal glad als je dat lekkerder vindt.
  8. Breng eventueel op smaak met een klein beetje kaneel en/of suiker naar smaak.
  9. Verwarm intussen het zuurvlees op een zacht vuurtje. Serveer het zuurvlees met de appelmoes, de zelfgemaakte frieten en mayonaise.