Skip to main content

Linzen-palmkoolsalade met salie-kaas broodjes uit de oven

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 g Palmkool
  • 200 g Pastinaak
  • 1 stuk(s) Ui
  • 4 stuk(s) Pistolets
  • handje(s) Salie
  • 2 pot(je) Linzen
  • naar smaak Geraspte kaas

In Huis

  • om te bakken Olie
  • 1 blaadje(s) Laurier
  • 1 tl Zout
  • snufje(s) Nootmuskaat
  • 50 g Boter
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Mosterd
  • 1 tl Balsamicoazijn
  • 3 el Olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor volgens aanwijzing op de verpakking van het brood.
  2. Snij met een scherp mes de nerf uit de palmkoolbladeren en snij het dan in stapeltjes in dunne reepjes. Schil de pastinaak met een dunschiller en snij in echt mooie kleine blokjes.
  3. Snipper de ui. Verwarm in een afsluitbare (hapjes)pan een beetje olie en fruit daarin de ui en de pastinaak totdat de ui glazig is. Voeg dan de palmkoolreepjes toe en bak even mee. Voeg het laurierblad, wat zout en een snuf nootmuskaat toe, sluit dan af met een deksel en laat zachtjes gaar sudderen in circa 10 minuten.
  4. Bak het brood af in de oven volgens gebruiksaanwijzing. Laat de boter intussen zachtjes smelten in een steelpannetje en voeg de salieblaadjes toe. Zorg dat de boter niet bruin wordt.
  5. Maak nu de knoflookvinaigrette voor bij de linzensalade. Knijp de knoflook in kommetje of vijzel en meng/druk daar (met een lepel) het zout goed doorheen (ja echt 1 tl!). Op deze manier komt de smaak van de knoflook goed naar voren. Klop er dan de mosterd door en klop vervolgens de azijn en de extra vergine olie erdoor. Zet even weg.
  6. Spoel de linzen af, laat even uitlekken en voeg bij de palmkool en pastinaak. Warm door, draai het vuur uit en roer als het een beetje afgekoeld is de vinaigrette erdoor. Snij het brood als het afgebakken is in de lengte doormidden, haal de blaadjes uit de boter en giet de salieboter voorzichtig over de broodjes. Bestrooi met de kaas en leg nog even terug in de oven of onder de grill.
  7. Serveer de linzensalade met de salieboter-kaasbroodjes.