Linzenbolognese met overjarige kaas en fris courgette-tomatenslaatje

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten
Linzenbolognese met tomatenvenkelsla | Maaltijdbox recept

Ingrediënten

In De Krat

  • 120 gram Dupuis linzen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 gram peen
  • 1 stuks ui
  • 1 stuks courgette
  • 1 el oregano
  • 100 gram tomatenpuree
  • 6 stuks tomaten
  • 100 gram overjarige kaas
  • 2 el peterselie
  • 400 gram volkoren spaghetti
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 1 stuks bleekselderijhart

In Huis

  • 30 gram boter
  • om te bakken olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 ml kokend water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 150 ml melk
  • 3 el olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak citroensap (uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Zet de linzen op in niet gezouten water en kook ze 15-20 minuten voor.
  2. Snij de bleekselderij in halve maantjes en de peen in blokjes. Snipper de ui. Verhit de boter met olijfolie op laag vuur. Voeg de ui, peen, bleekselderij en wat zout toe en laat zachtjes 10 minuten fruiten. Het mag een beetje bruin worden.
  3. Snij hele dunne slierten of plakjes van de courgette (evt. met behulp van een mandoline of kaasschaaf). Doe in een vergiet en bestrooi met wat zout. Laat even uitlekken.
  4. Zet een ruime pan gezouten water op voor de spaghetti. Zet de waterkoker aan voor de bouillon.
  5. Hak de knoflook en oreganoblaadjes fijn. Voeg bij het ui-mengsel samen met de laurier en fruit even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee (zie tip).
  6. Snij de tomaten in stukjes en voeg bij de peen en ui samen met het kokende water en bouillonblokje. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, dek af en draai het vuur zacht. Hoe langer dit pruttelt, hoe lekkerder!
  7. Giet de linzen af als ze (bijna) gaar zijn en voeg bij de tomatensaus, samen met de melk. Laat nog 10-15 minuten zachtjes pruttelen en wat inkoken.
  8. Kook de spaghetti in 9-11 minuten al dente. Roer af en toe goed door om plakken te voorkomen.
  9. Rasp de overjarige kaas en hak de peterselie fijn.
  10. Maak de salade af. Halveer de cherrytomaatjes. Snij het hart (binnenste lichtgroene deel) van de bleekselderij in dunne plakjes. Doe beide in een schaal samen met de courgette. Besprenkel met olijfolie extra vierge, citroensap, peper en evt. nog wat zout.
  11. Serveer de linzen-tomatensaus met de spaghetti, garneer met de peterselie en overjarige kaas. Serveer de frisse salade erbij.
  12. *Blus de ui af met een scheut rode wijn als je dat in huis hebt.