Skip to main content

Linzenburgers met waterkersmayo en geroosterde rode bietjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Rode biet
  • 2 stuk(s) Eieren
  • 2 zakje(s) Waterkers
  • 3 stuk(s) Sjalot
  • 250 g Champignons
  • 3 tl Tijmblaadjes
  • 1 blikje(s) Linzen
  • naar smaak Hollandse Gruyere
  • 5 stuk(s) Hamburgerbroodjes

In Huis

  • 3 el Olijfolie
  • 3 el Balsamicoazijn
  • 1 tl Zout
  • naar smaak Peper uit de molen
  • 1 tl Mosterd
  • 150 ml Zonnebloemolie
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 1 el Rode wijnazijn
  • 3 el Olijfolie extra vierge voor dressing
  • 4 el Bloem
  • Olie om te bakken
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de rode bieten en snij ze in dobbelsteentjes van 2 cm. Leg op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 3 el olijfolie (bij 4p), balsamicoazijn, peper en zout en hussel goed om. Bak ca. 30-40 min in de oven.
  2. 2. Maak nu de waterkers-mayo (recept is voor 4p). Split 1 ei en doe het eigeel in een staafmixbeker of bakje. Doe de mosterd en witte wijnazijn erbij en meng tot een egaal geheel. Schenk langzaam de zonnebloemolie erbij terwijl de staafmixer draait. Controleer tussendoor of het de gewenste dikte heeft. Haal een handjevol blaadjes waterkers van de stelen en pureer die door de mayo heen. Maak op smaak met peper en zout.
  3. 3. Snipper de sjalot. Fruit de sjalot in wat olie in ca. 15 min goudbruin. Hak intussen de rauwe champignons in het bakje van de staafmixer samen met de knoflook en de tijm. Bak het mengsel een paar min mee met de sjalot tot het vocht is verdwenen. Laat het mengsel afkoelen.
  4. 4. Laat de linzen uitlekken in een vergiet en meng ze door de champignons en sjalot, samen met een 1/2 verkruimeld hamburgerbroodje (bij 4p), 1 ei en het zout (1/2 tl bij 4p). Vorm er 1 burger pp van. Wentel de burgers door een laagje bloem. Bak ca. 4 min per kant in de koekenpan met wat olie. Bedek ze evt met wat Hollandse Gruyere na het omdraaien.
  5. 5. Verwijder van de rest van de waterkers de dikste stelen. Bewaar wat blaadjes voor garnering en leg de rest op een slaschaal. Maak aan met de olijfolie extra vergine, rode wijn azijn, peper en zout. Haal de bieten uit de oven en laat een beetje afkoelen. Meng door de waterkerssalade. Schuif de hamburgerbroodjes in de oven voor max 3-4 min.
  6. 6. Besmeer de hamburgerbroodjes met waterkers-mayo en beleg met wat blaadjes waterkers en de linzenburger. Serveer met de waterkers-bieten salade.