Skip to main content

Linzensalade met wortelpeterselie, raapsteel en notenballetjes

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 gram gemengde noten
  • 1 bakje specerijen
  • 1 ui
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 2 bosjes raapsteel
  • 2 blikjes dupuis linzen

In Huis

  • 2 oude (bruine) boterham
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 100 ml melk of water
  • olie om te bakken
  • 200 ml kokend water
  • 1 laurierblad
  • 1 tl tijm
  • 1 knoflook (voor dressing)
  • 0.50 tl zout
  • 2 tl mosterd
  • 2 el balsamicoazijn
  • 6 el olijfolie (voor de dressing)
icon package

Recept stappen

  1. Maak de notenballetjes. Doe de oude boterham(men) (zonder korst) samen met de noten, 2/3 van de knoflook, de specerijen met edelgist en de sojasaus in een foodprocessor of het bakje van de staafmixer. Maal tot een kruimelig mengsel. Meng met een lepel het vocht (melk en/of water) erdoorheen. Plakt het deeg niet genoeg, voeg dan nog wat vocht toe. Laat even staan.
  2. Snipper de ui en hak de resterende knoflook fijn. Doe wat olie in een soeppan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook zachtjes.
  3. Schil de wortelpeterselie en snij in stukjes van 1x1 cm. Voeg het laurierblad, de tijm en wortelpeterselie bij de ui en schep om. Breng op smaak met zout en peper. Dek af en laat op laag vuur met de deksel op de pan ca. 15 minuten zachtjes stoven. Let op dat het niet aanbrandt.
  4. Draai ca. 5 balletjes per persoon van het notendeeg en bak bruin in ca. 8 min.
  5. Snij intussen de worteltjes van de raapsteel, was (met behulp van een slacentrifuge) en snij in drieën. Giet en spoel de linzen af.
  6. Maak de vinaigrette. Knijp de knoflook in een kopje of kommetje en meng/druk daar met een lepel het zout goed doorheen (je kan dit ook in een vijzel doen). Zo komt de smaak van de knoflook goed naar voren. Meng er eerst de mosterd door en klop dan de azijn en de olie erdoor.
  7. Voeg de linzen op het laatst bij de groenten en warm even door. Zet het vuur uit. Schep de dressing erdoor en daarna de raapstelen, zodat deze iets slinken.
  8. Doe de linzen op een schaal en serveer de notenballetjes erbij.
  9. NB. In het specerijenbakje voor 4p zit: 2 el edelgistvlokken, 2 tl paprikapoeder en 0.5 tl Italiaanse kruiden. In het bakje voor 2p zit de helft.