Luikse balletjes in appelstroopjus met aardappelwedges en geroosterde roodlof

Rund, Varken, Eva's Keukenkast

  • Totale tijd minuten
Luikse balletjes in appelstroopjus met aardappelwedges en geroosterde roodlof | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Agria aardappelen
  • 400 gram 'Luiks gehakt' (half-om-half)
  • 6 stronkjes roodlof
  • 1 stuks banaansjalot
  • 1 bakje gedroogde tijm, oregano en jeneverbessen
  • 2 kuipje appelstroop

In Huis

  • boter om te bakken
  • olie om te bakken
  • 0.5 blokje (runder) bouillon
  • 300 ml water
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 tl donkere basterdsuiker
  • 1 stuks laurierblad
  • 2 tl maizena (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de Agria aardappels en snij in wedges. Meng in een mengkom met olie, peper en zout. Bak op een met bakpapier beklede bakplaat in 20-25 gaar. Zet de wekker op 10 minuten, dan gaat de roodlof erbij.
  2. Rol ca. 3 balletjes p.p. van het Luikse gehakt (Let op: het is al gezouten!).
  3. Smelt de boter en olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin – ze hoeven nog niet gaar te zijn. Schep ze uit de pan.
  4. Snij intussen de roodlof in de lengte in kwarten. Besprenkel de bodem van een (grote) ovenschaal met olie en leg de roodlof erop. Bestrooi met peper en zout. Zet bij de aardappels in de oven en bak 10-15 minuten mee.
  5. Snij de sjalot in halve ringen. Fruit in het bakvet van het gehakt. Voeg de tijm, oregano en jeneverbessen toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg het water, de azijn, donkere basterdsuiker en appelstroop toe. Breng aan de kook en roer tot de appelstroop gesmolten is.
  6. Leg de gehaktballetjes in de jus samen met het laurierblad. Laat 10-15 minuten afgedekt stoven, keer de balletjes regelmatig om. Schep wat jus in een bakje, voeg de maizena (optioneel) al roerend toe en schenk weer in de pan. Roer goed door tot de jus wat is ingedikt.
  7. Serveer de roodlof met de aardappels en de Luikse balletjes in appelstroopjus.
  8. Goed om te weten: Het gehakt is gekruid volgens recept van Eva: uitje, witbrood, melk, peterselie, mosterd, ketjap manis, zout en peper. In het kruidenbakje voor 4p zit: 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde oregano en 4 jeneverbessen. Voor 2p de helft.