Skip to main content

Luikse balletjes in appelstroopjus met gebakken witlof

Rund, Varken, Eva's Keukenkast

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Agria aardappels
  • 400 gram half om half gehakt
  • 2 uien
  • 5 gram bladpeterselie
  • 1 tl verse tijm
  • 5 stronkjes witlof

In Huis

  • 1.50 sneetjes witbrood
  • scheut melk
  • 0.50 el dijonmosterd
  • 0.50 el ketjap manis
  • boter om te bakken
  • 3 el olijfolie om te bakken
  • 0.33 blokje runderbouillon
  • 0.75 tl gedroogde oregano
  • 4 jeneverbessen
  • 300 ml water
  • 3 el natuurazijn (of witte wijnazijn)
  • 2 tl donkere basterdsuiker
  • 2 el appelstroop
  • 1 laurierblad
  • 1 tl maizena (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 230-250 graden. Was de Agria aardappels en snijd in wedges. Meng in een mengkom met olie, peper en zout en spreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak 25-30 minuten. Zet de wekker op 15 minuten, dan gaat de witlof erbij.
  2. Verwijder de korstjes van het brood, leg ze in een diep en overgiet met de melk en laat even staan. Meng het gehakt met een halve ui, peterselie, mosterd, ketjap en wat zout en peper. Prak het brood en voeg toe aan het gehakt
  3. Rol van het gehakt balletjes van ca. 30 gram.
  4. Smelt de boter en olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin – ze hoeven nog niet gaar te zijn. Schep ze uit de pan.
  5. Snipper de ui. Fruit in het bakvet van het gehakt. Voeg de tijm (gerist), oregano, jeneverbessen en runderbouillon toe. Giet er het water en de (natuur)azijn bij en voeg de donkere basterdsuiker en de appelstroop toe. Breng de saus aan de kook en roer tot de appelstroop gesmolten is. Leg de gehaktballetjes in de jus samen met het laurierblad. Laat 10 minuten met de deksel op de pan stoven, keer de balletjes om en laat nog 10 minuten garen. Los als je het in huis hebt de maizena op in een paar eetlepels water en roer door de jus om die iets te binden.
  6. Snij intussen de witlofjes in vieren en smeer in met olie en wat zout. Leg als de wekker gaat bij de aardappels en bak ca. 10 minuten mee.
  7. Serveer de witlof met de aardappels en de Luikse balletjes in appelstroopjus.
  8. NB. in het bakje jeneverbessen zitten er meer dan je nodig hebt!