Skip to main content

Maaltijdsalade met andijvie, krieltjes, tempeh ‘spek’, koolrabi en ei

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 250 gram tempeh
  • 500 gram krieltjes
  • 4 stuks eieren
  • 20 gram bieslook
  • 4 el kappertjes
  • 350 gram andijvie
  • 350 gram koolrabi
  • 3 stronken roodlof

In Huis

  • 2 el olie om te bakken
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • tabasco, naar smaak
  • 3 el wittewijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing (voor dressing)
  • 3 el mayonaise (zie tip)
  • 4 el olijfolie, extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Snij met een kaasschaaf of mes dunne plakken van de tempeh. Meng voor de marinade de zonnebloemolie met de sojasaus, honing, het gerookt paprikapoeder, tabasco en zout en peper naar smaak.
  2. Meng de tempeh met de marinade en zet even weg.
  3. Zet een laagje water met zout op voor de krieltjes en een pan water voor de eitjes. Halveer grotere krieltjes. Kook de krieltjes 6-8 minuten en de eieren half hard in ca. 7 minuten. Spoel de krieltjes als ze gaar zijn af onder koud water.
  4. Verhit olie in een koekenpan en bak de tempeh 2 min aan elke kant. Pas op: door de honing en de soja kan de tempeh snel verbranden! Dek af en hou warm.
  5. Maak in een grote slabak/schaal de dressing met de azijn, mosterd, honing, mayonaise en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de bieslook en meng door de dressing. Voeg de warme krieltjes bij de dressing. Meng ook de kappertjes erbij.
  6. Was de andijvie, draai droog in de slacentrifuge en snij in reepjes.
  7. Schil de koolrabi en snij in lucifers, verwijder het hart uit de roodlof en snij in dunne repen.
  8. Voeg de koolrabi, de andijvie en de roodlof bij de aardappels.
  9. Snij de eieren in vieren, verdeel de tempeh ‘spek’ en het ei over de salade en serveer.
  10. Zelf mayonaise maken is makkelijk en lekker. Breek een ei in het bakje van de staafmixer of in een hoge maatbeker. Voeg ½ el mosterd toe, 1 el citroensap of wittewijnazijn en een snufje zout. Zet de staafmixer aan en draai even door. Giet een klein scheutje olie erbij en draai even door. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de rest van de 500 ml olie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Je kunt de mayo ong 1 week in de koelkast bewaren.