Skip to main content

Maaltijdsalade met andijvie, roodlof, krieltjes, koolrabi, ei en uitgebakken spekjes

Varken

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram krieltjes
  • 4 stuks eieren
  • 200 gram ontbijtspek
  • 20 gram bieslook
  • 4 el kappertjes
  • 350 gram andijvie
  • 350 gram koolrabi
  • 3 stronken roodlof

In Huis

  • 3 el wittewijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing
  • 3 el mayonaise (zie tip)
  • 4 el olijfolie, extra vierge
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Zet een laagje water met zout op voor de krieltjes en een pan water voor de eitjes. Halveer grotere krieltjes. Kook de krieltjes 6-8 minuten en de eieren half hard in ca. 7 minuten. Spoel de krieltjes als ze gaar zijn af onder koud water.
  2. Bak het ontbijtspek knapperig in een koekenpan met hooguit een drupje olie. Laat uitlekken op een stukje keukenrol en zet even weg. NB. als je het teveel spek vindt, bewaar dan wat voor een andere dag.
  3. Maak in een grote slabak/schaal de dressing met de azijn, mosterd, honing, mayonaise en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de bieslook en meng door de dressing. Voeg de warme krieltjes bij de dressing. Meng ook de kappertjes erbij.
  4. Was de andijvie, draai droog in de slacentrifuge en snij in reepjes.
  5. Schil de koolrabi en snij in lucifers, verwijder het hart uit de roodlof en snij in dunne repen.
  6. Voeg de koolrabi, de andijvie en de roodlof bij de aardappels.
  7. Snij de eieren in vieren, verdeel het ontbijtspek en het ei over de salade en serveer.
  8. Zelf mayonaise maken is makkelijk en lekker. Breek een ei in het bakje van de staafmixer of in een hoge maatbeker. Voeg ½ el mosterd toe, 1 el citroensap of wittewijnazijn en een snufje zout. Zet de staafmixer aan en draai even door. Giet een klein scheutje olie erbij en draai even door. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de rest van de 500 ml olie toe tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Je kunt de mayo ongev. 1 week in de koelkast bewaren.